ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τι είναι το stresslaxing και πώς να το διαχειριστείτε

01 Ιουλίου 2024, 09:00

images

Το να αναγνωρίζετε ότι είστε αγχωμένοι και ότι πρέπει να χαλαρώσετε, είναι ένα πρώτο, θετικό βήμα για να βοηθήσετε τον εαυτό σας να απαλλαγεί από το άγχος. Ωστόσο, όταν η εύρεση τρόπων για την απομάκρυνση του στρες προσθέτει περισσότερο άγχος στη ζωή, μπορεί να καταλήξετε να αισθάνεστε αυτό που οι Αμερικανοί ψυχολόγοι αποκαλούν «stresslaxing», το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε έναν φαύλο κύκλο αυξημένου άγχους και ανησυχίας.

"Αυτός ο όρος αναφέρεται στην εμπειρία ανθρώπων που βρίσκονται σε κατάσταση άγχους ή στρες που προσπαθούν να ηρεμήσουν και να νιώσουν πιο χαλαροί αναγκάζοντας τους εαυτούς τους να κάνουν ένα διάλειμμα ή να χαλαρώσουν", δήλωσε ο Δρ Michael Schirripa, ψυχίατρος, οικοδεσπότης podcast και συγγραφέας του επερχόμενου μυθιστορήματος Mindhunt,

Όταν οι άνθρωποι αναγκάζουν τον εαυτό τους να χαλαρώσει, μπορεί να αισθανθούν ακόμη περισσότερο άγχος για το κατά πόσο είναι πραγματικά σε θέση να χαλαρώσουν.

Ο κλινικός ορισμός για το «stresslaxing», είναι άγχος που προκαλείται από τη χαλάρωση, είπε η Deborah Serani, Psy.D., καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Adelphi και συγγραφέας του βραβευμένου βιβλίου «Living with Depression».

«Η έρευνα δείχνει ότι εάν αντιμετωπίζετε ήδη γενικευμένο άγχος ή κάνετε overthinking, μπορεί να είστε πιο επιρρεπείς στο stresslaxing. Άλλα στοιχεία λένε ότι τα άτομα που βιώνουν το stresslaxing, μπορεί επίσης να έρθουν αντιμέτωπα με κρίσεις πανικού. Και μετά υπάρχουν άλλοι που μπορεί να πάθουν κατάθλιψη επειδή δεν μπορούν να χαλαρώσουν ελεύθερα».

Δοκιμάστε τις παρακάτω συμβουλές για να χαλαρώσετε:

Βάλτε όρια μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Ασκήστε τη Μέθοδο Χαλάρωσης Benson: καθίστε σε μια άνετη θέση, κλείστε τα μάτια σας, και χαλαρώστε όλους σας τους μύες, αναπνέοντας αργά, για 20 λεπτά.

Αφιερώστε 5 λεπτά στο διαλογισμό. Μελέτες δείχνουν ότι ακόμη και 5 λεπτά σωστής αναπνοής, ησυχίας και χαλάρωσης, μπορούν να ενισχύσουν την πνευματική και σωματική λειτουργία, σύμφωνα με τη Serani.

Δημιουργήστε μία λίστα υποχρεώσεων, για να σημειώνετε τα επιτεύγματά σας.

Σχετικά Άρθρα