ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Έρευνα: Καλύτερη η ψυχική υγεία το πρωί

22 Φεβρουαρίου 2025, 06:00

images

Κατά μέσο όρο, η ψυχική υγεία των ανθρώπων και η ευημερία τους είναι καλύτερη το πρωί και χειρότερη τα μεσάνυχτα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το University College London, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι ξεκινούν την ημέρα με καλύτερο πνεύμα το πρωί, ενώ μέχρι το τέλος της ημέρας παίρνει την αντίθετη πορεία.

Ειδικότερα, τα ευρήματα εντοπίζουν ότι το πνεύμα των ατόμων είναι σε χειρότερη κατάσταση περίπου τα μεσάνυχτα.

Στις μεταβλητές που επηρεάζουν την διάθεση αυτή συγκαταλέγονται όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του The Guardian, η μέρα της εβδομάδας αλλά και η εποχή του χρόνου.

Παράλληλα, όπως επισημαίνεται, η ψυχική υγεία επίσης τείνει να διαφέρει κατά τις ημέρες του Σαββατοκύριακου σε σύγκριση με την υπόλοιπη διάρκεια της εβδομάδας που είναι πιο σταθερή.

Οι ερευνητές εξέτασαν συγκεκριμένα δεδομένα από κοινωνική έρευνα του πανεπιστημίου που έγινε για την πανδημία του Covid-19 και η οποία πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2020, με την συμμετοχή σχεδόν 50 χιλιάδων ενηλίκων για πέραν των δύο ετών.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα απάντησαν σε ερωτήματα σε σχέση με το επίπεδο χαράς που ένιωσαν κατά την διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, για το πόσο ικανοποιημένοι είναι με την ζωή τους και σε ποιο βαθμό νιώθουν ότι αυτό που κάνουν αξίζει τον κόπο.

Ρόλο στην έρευνα είχαν οι παράγοντες ηλικίες, οι συνθήκες υγείας των ερωτηθέντων καθώς κατά πόσο εργάζονταν ή όχι.

Βάσει των αποτελεσμάτων, οι αξιολογήσεις χαράς, ικανοποίησης ζωής και αξίας του χρόνου ανήλθαν σε υψηλά επίπεδα για τις ημέρες Δευτέρα, Τρίτη και Παρασκευή, σε σύγκριση με την Κυριακή.

Την ίδια ώρα, η έρευνα δεν εντόπισε ενδείξεις ότι το συναίσθημα της μοναξιάς διέφερε κατά την διάρκεια της εβδομάδας.

Όπως αναφέρεται, υπάρχουν ξεκάθαρες ενδείξεις ότι η εποχή επηρεάζει την διάθεση των ατόμων.

Σε σύγκριση με τον χειμώνα, κατά τις τρεις άλλες εποχές, τα άτομα τείνουν να έχουν σε χαμηλότερα επίπεδα συμπτώματα κατάθλιψης, άγχους και μοναξιάς και σε υψηλότερα επίπεδα συμπτώματα χαράς, ικανοποίησης με την ζωή και το αίσθημα αξίας του χρόνου τους.

Σύμφωνα ακόμη με την έρευνα, η ψυχική υγεία είναι στα καλύτερα της το καλοκαίρι σε όλα τα σενάρια που εξετάστηκαν, χωρίς ωστόσο η συγκεκριμένη εποχή να επηρεάζει άλλους σχετικούς παράγοντες κατά την διάρκεια της ημέρας.

Ιδιαίτερα, οι ερευνητές υποδεικνύουν ότι οι απαντήσεις των ερωτηθέντων ενδεχομένως να επηρέασαν τα ευρήματα αφού δεν υπήρξαν διαθέσιμες πληροφορίες για τον κύκλο του ύπνου που θα μπορούσε να αλλάξει το αποτέλεσμα.

Την ίδια ώρα, υποστηρίζουν ότι οι αλλαγές στη ψυχική υγεία και την ευημερία κατά την διάρκεια της ημέρες θα μπορούσαν να εξηγήσουν τις ψυχολογικές αλλαγές που σχετίζονται με το ρολόι του σώματος.

Εξηγούν ακόμη, μεταξύ άλλων, ότι η κορτιζόλη -ορμόνη που ρυθμίζει την διάθεση, το κίνητρο και τον φόβο- ανεβαίνει λίγο μετά το περπάτημα και πέφτει στα χαμηλότερα επίπεδα της περίπου κοντά στην ώρα του ύπνου.

Οι διαφορές, διευκρίνισαν οι ερευνητές, μεταξύ των εργάσιμων ημερών της εβδομάδας και του Σαββατοκύριακού ενδεχομένως να οδηγούνται από άλλους παράγοντες, όπως την συχνότητα καθημερινών δραστηριοτήτων που συνήθως είναι διαφορετικές μεταξύ των ημερών.

Μ.Κ.Λ.

Σχετικά Άρθρα