ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Eμβόλια mRNA για την αντιμετώπιση του καρκίνου του παγκρέατος

22 Φεβρουαρίου 2025, 08:00

images

Τα εξατομικευμένα, θεραπευτικά εμβόλια mRNA φαίνονται πολλά υποσχόμενα ως θεραπεία για τον καρκίνο του παγκρέατος, σύμφωνα με κλινική δοκιμή φάσης 1 που δημοσιεύτηκε στο Nature. Λιγότερο από το 13% των ανθρώπων που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του παγκρέατος, επιβιώνει για περισσότερα από 5 χρόνια, καθιστώντας τον έναν από τους πιο επιθετικούς τύπους καρκίνου κυρίως επειδή το 90% των περιπτώσεων διαγιγνώσκεται όταν η νόσος είναι ήδη προχωρημένη.

Τα καρκινικά κύτταρα του παγκρέατος εξαπλώνονται επίσης σε άλλα μέρη του οργανισμού πολύ νωρίτερα από ό,τι σε άλλους καρκίνους, οι οποίοι συνήθως εξαπλώνονται μόνο όταν οι αρχικοί όγκοι έχουν πλέον μεγαλώσει αρκετά. Η ασθένεια συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα παρά μόνο μεταγενέστερα στάδια και δεν υπάρχει τακτικός έλεγχος για αυτόν τον καρκίνο, όπως η μαστογραφία ή η κολονοσκόπηση.

Μόλις εντοπιστεί, υπάρχουν λίγες αποτελεσματικές θεραπείες. «Αν και έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο στη βελτίωση των αποτελεσμάτων σε πολλούς από τους άλλους καρκίνους με νεότερα κύματα θεραπειών καρκίνου, αυτές δεν είχαν μεγάλη επίδραση στον καρκίνο του παγκρέατος», δήλωσε ο Δρ. Vinod Balachandran, διευθυντής του Olayan Center for Cancer Vaccines στο Memorial Sloan Kettering Cancer Center, ο οποίος ηγήθηκε της δοκιμής. «Το ποσοστό επιβίωσης παρέμεινε περίπου στο 10% παρά τις βελτιωμένες τρέχουσες θεραπείες μας».

Προτού τα εμβόλια mRNA χρησιμοποιούνται ευρέως για την αντιμετώπιση της COVID-19, οι ερευνητές είχαν ήδη αναπτύξει την τεχνολογία για τη θεραπεία του καρκίνου. Αυτή η έκδοση των εμβολίων διδάσκει το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου να αναγνωρίζει και να επιτίθεται σε όγκους, μετατρέποντας το ανοσοποιητικό σύστημα σε «μηχανή καταπολέμησης» του καρκίνου. Η τεχνολογία mRNA διερευνάται επί του παρόντος για το μελάνωμα και τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Για να είναι αποτελεσματικά, τα εμβόλια κατά του καρκίνου mRNA πρέπει να παράγουν πολλά Τ κύτταρα, έναν τύπο ανοσοκυττάρου που προστατεύει τον οργανισμό από τους εισβολείς. Αυτά τα Τ κύτταρα πρέπει επίσης να επιβιώσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα και να διατηρήσουν την ικανότητά τους να ανιχνεύουν και να καταπολεμούν τα καρκινικά κύτταρα.

Οι πρώιμες δοκιμές έχουν ως στόχο να ελέγξουν εάν μια θεραπεία είναι εφικτή κι αποτελεσματική ή όχι – εν προκειμένω, εάν ένα εμβόλιο mRNA για τον καρκίνο του παγκρέατος θα μπορούσε να παράγει ανθεκτικά Τ κύτταρα.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι μπορεί. Ωστόσο, είναι ακόμα άγνωστο εάν αυτά τα Τ κύτταρα θα παρατείνουν τη ζωή ενός ατόμου και αν ναι, κατά πόσο –– αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο των επόμενων φάσεων των δοκιμών. Μόλις 2 από τους ασθενείς ανταποκρίθηκαν στο εμβόλιο εμφάνισαν υποτροπή του καρκίνου τους κατά τη διάρκεια της 3ετούς παρακολούθησης, σε σύγκριση με 7 από τους 8 που δεν ανταποκρίθηκαν στις θεραπείες του εμβολίου.

«Πρέπει να το πάρετε με λίγη προοπτική, αυτό δεν είναι η θεραπεία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων», είπε ο Δρ. Brian Wolpin, διευθυντής του Κέντρου Γαστρεντερικού Καρκίνου στο Ινστιτούτο Καρκίνου Dana-Farber. «Το γεγονός ότι μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν ένα εμβόλιο για να δημιουργήσουν μια απόκριση σε νέες μεταλλάξεις που εμφανίζονται στους όγκους και στη συνέχεια ήταν σε θέση να δείξουν ότι αυτό υπάρχει, είναι πολλά υποσχόμενο».




Σχετικά Άρθρα