Τα παιδιά έχουν τα δικά τους πράγματα που δεν μπορούν να εκφράσουν
14 Ιουλίου 2021, 16:00
Ένα μικρό παιδί ίσως είναι ανώριμο και δεν ξέρει ακριβώς τι του χρειάζεται αλλά έχει συναισθήματα και βαθιές επιθυμίες. Είναι σίγουρο ότι αν υπήρχε ένας τρόπος να "μπούμε" στο μυαλό τους, θα μέναμε έκπληκτοι από αυτά που λείπουν στα παιδιά και δεν μπορούν να τα εκφράσουν...
Όπως μάς εξηγεί η ψυχολόγος- παιδοψυχολόγος Αλεξάνδρα Καππάτου, "αν το παιδί σας μπορούσε να σάς μιλήσει για τα «θέλω» του, θα σάς έλεγε πρώτα από όλα ότι επιθυμεί να το ακούτε με προσοχή όταν σάς μιλά για τα αισθήματά του και θέλει να λαμβάνετε υπόψη τη γνώμη του όταν συζητάτε θέματα που αφορούν το ίδιο ή την οικογένεια".
Πόσοι ακούμε τη γνώμη των 4χρονων όταν πρόκειται για θέματα της οικογένειας; Αν θα αλλάξουμε σπίτι, που θα πάμε διακοπές, αν θα καλέσουμε φίλους ή θα δεχτούμε εμείς μια πρόσκληση από άλλους..; Συνήθως το παιδί "ακούγεται" όταν πρόκειται για το φαγητό του, τη συνάντηση με τους φίλους του για παιχνίδι ή την αγορά κάποιου παιχνιδιού... Στα θέματα της οικογένειας όχι μόνο δεν έχει λόγο αλλά δεν του επιτρέπεται και να εκφράσει τις σκέψεις του.
Η λύση είναι-όπως σημειώνει η κ. Καππάτου- να δείχνετε στο παιδί την αγάπη σας με το χάδι, την τρυφερότητα, μ’ έναν γλυκό λόγο, αλλά και προσέχοντας όσα σάς λέει ώστε να μεγαλώσει και να αποκτήσει εμπιστοσύνη στον εαυτό του.
Είναι σημαντικό σημειώνει η ειδική παιδοψυχολόγος να περιορίσουμε στο ελάχιστο τους τσακωμούς, τις αντιδικίες και την έκφραση αρνητικών συναισθημάτων μπροστά του, καθώς το παιδί πληγώνεται. Επίσης πρέπει να του παραχωρούμε χώρο να παίρνει πρωτοβουλίες και να αναγνωρίζετε τις προσπάθειές του επιβραβεύοντάς τες.
Τέλος, η κ. Καππάτου τονίζει ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι "το παιχνίδι τού είναι απαραίτητο όσο και το οξυγόνο που αναπνέει, επειδή με αυτό ψυχαγωγείται, εκτονώνεται, εκφράζεται, ενώ παράλληλα αναπτύσσεται η φαντασία του. Mη θεωρείτε, λοιπόν, ότι ο χρόνος που αφιερώνει στο παιχνίδι είναι χαμένος. Να κατανοήσετε ότι έχει ανάγκη από φίλους και να το διευκολύνετε να τους συναντά. Και βέβαια μην ξεχνάτε να ασχολείστε μαζί του και να του δείχνετε ότι χαίρεστε τη συντροφιά του, όπως κι εκείνο απολαμβάνει τη δική σας".