Πώς η αϋπνία μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή ντοπαμίνης
09 Νοεμβρίου 2023, 09:00
Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Neuron οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η στέρηση ύπνου για ένα μικρό χρονικό διάστημα σε ποντίκια θα μπορούσε να παρέχει περαιτέρω πληροφορίες για το πώς μια βασική χημική ουσία στον εγκέφαλο - η ντοπαμίνη - επηρεάζει τον ύπνο και τη διάθεση, σε άτομα με διαταραχές της διάθεσης, όπως η κατάθλιψη και η διπολική διαταραχή.
Η μελέτη αφορούσε τη διακοπή των κύκλων ύπνου των ποντικών και την παρατήρηση, τόσο της συμπεριφοράς τους, όσο και των νευρολογικών τους αποκρίσεων. Ο Jamie Zeitzer (PhD), καθηγητής και συνδιευθυντής του Center for Sleep and Circadian Sciences στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και σύμβουλος επιστήμης στο Rise Science, υποστηρίζει ότι αυτή η έρευνα είναι πολύτιμη επειδή επαναφέρει την ντοπαμίνη στο επίκεντρο των συζητήσεων που αφορούν τον ύπνο και τη διάθεση.
«Η ντοπαμίνη θεωρείται ότι αυξάνεται κατά τη διάρκεια της εγρήγορσης και στη συνέχεια μειώνεται κατά τη διάρκεια του ύπνου. Για το πώς ακριβώς εμπλέκεται, υπάρχουν πολλές θεωρίες και πολλές ενδιαφέρουσες ιδέες, αλλά δεν είμαστε ακριβώς σίγουροι, απλώς ξέρουμε ότι εμπλέκεται με κάποιο τρόπο».
Ωστόσο, ο Zeitzer επισημαίνει ότι είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι η αντίδραση ενός τρωκτικού στη στέρηση ύπνου είναι εγγενώς διαφορετική από αυτή των ανθρώπων. Ενώ ορισμένοι άνθρωποι που συμμετέχουν σε μελέτες ύπνου μπορούν να μείνουν ξύπνιοι για πολλές ημέρες με ελάχιστο άγχος, μια τέτοια αντίδραση είναι αδύνατη στα τρωκτικά.
Η Shelby Harris (PsyD), διευθύντρια υγείας του ύπνου στο Sleepopolis και κλινική αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Albert Einstein College, λέει ότι αυτή η έρευνα έχει τη δυνατότητα να υποστηρίξει περαιτέρω μια πρακτική που χρησιμοποιείται σπάνια στον τομέα της.
«Γνωρίζουμε κάπως στον τομέα της ψυχιατρικής ότι μια ακόμη ασυνήθιστη θεραπεία για την κατάθλιψη μπορεί να είναι μια νύχτα αϋπνίας… Άρα ήταν ευχάριστο να βλέπουμε αυτό το είδος να αξιοποιείται σε μια μελέτη σε ζώα», κατέληξε η ίδια.