ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Προσοχή στο σύμπτωμα αυτοτραυματισμού παιδιού και εφήβου

03 Νοεμβρίου 2019, 08:00

images

Οι έφηβοι έχουν να αντιμετωπίσουν τις εσωτερικές τους ανακατατάξεις μαζί με τις εξωτερικές κοινωνικές- μορφωτικές- ερωτικές ανακατατάξεις στη ζωή τους.

Είναι φυσικό να κουβαλούν ένα βάρος δύσκολα διαχειρίσιμο αναπτύσσοντας πολλές φορές συμπτώματα κατάθλιψης.

Όπως μας λέει η Ιωάννα Θεοδωρακόπουλου, PsyD, MSc, συμβουλευτικός ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια, «ο αυτοτραυματισμός γίνεται ο τρόπος εκδήλωσης της ανάγκης για βοήθεια. Καίγονται και κόβονται σε καρπούς, χέρια, πόδια, πλάτη, μηρούς ή στομάχι».

Προσθέτει ότι «για να καλύψουν τις πληγές φορούν φαρδιά ρούχα και μακρυμάνικα ακόμα και τις ζεστές ημέρες. Πάντα έχουν μια δικαιολογία για τα κοψίματα, τα σημάδια ή τις πληγές στο σώμα τους».

«Οι γονείς», σημειώνει, «βρίσκουν ξυραφάκια, ψαλίδια, σπίρτα ή μαχαίρια σε μέρη που δεν συνηθίζεται για ένα νοικοκυριό στο συρτάρι ή κάτω από το κρεβάτι. Περνούν πολύ χρόνο κλειδωμένοι σε ένα δωμάτιο ή μπάνιο και απομονώνονται ή αποφεύγουν κοινωνικές περιστάσεις. Νοιώθουν ότι δεν υπάρχει καμία διέξοδος να εκδηλώσουν τον συναισθηματικό τους πόνο και να διαχειριστούν την δυσφορία. Δεν το κάνουν για να τραβήξουν την προσοχή. Το κάνουν για να αποδράσουν από τις μάχες που δίνουν μέσα τους στην καθημερινότητά τους».

Έρευνες  δίνουν 1/3 των εφήβων να έχουν παρουσιάσει κάποιο είδος συμπεριφοράς αυτοτραυματισμού.

Οι λόγοι εντοπίζονται στην προσπάθεια να καταλάβουν τί θέση έχουν στον κόσμο για να διαμορφώσουν την ταυτότητά τους, η αποδοχή από τους συνομήλικους τους γίνεται πρωταρχική ανάγκη. Αν υπάρξει κάποια απόρριψη, νοιώθουν την ανάγκη να εξαφανιστούν.

Όπως λέει η ειδικός, μια παράμετρος που συχνά συμβάλλει στην μη-σωστή διαχείριση του άγχους είναι και ο περιορισμένος χρόνος που περνούν έξω από το σπίτι.

Οι δραστηριότητες στη φύση έχουν ηττηθεί από αυτές που γίνονται σε κλειστούς χώρους και μπροστά σε οθόνες. Και αυτό είναι μέρος του προβλήματος γιατί σύμφωνα με τις έρευνες, η επαφή με τη φύση αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης μειώνει την αρτηριακή πίεση και τα συμπτώματα υπερκινητικότητας και άγχους σε παιδιά και εφήβους.

Συστήνει όμως στους γονείς να δείξουν ενσυναίσθηση και να έρθουν κοντά στον έφηβο βοηθώντας τον ναχτίσει υγιή σχέση μυαλού - σώματος. «Αγκαλιάστε τους. Ακούστε τους . Αγαπήστε τους», αναφέρει.

Σχετικά Άρθρα