ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Παραισθησία: Τι είναι και πώς συνδέεται με την ψυχολογία

18 Ιουλίου 2024, 10:00

images

Η παραισθησία προέρχεται από την πρόθεση παρά και τη λέξη αίσθηση. Χρησιμοποιείται για να περιγράψει περιπτώσεις στις οποίες υπάρχει ανάμειξη των αισθητηριακών νεύρων με τσιμπήματα, χωρίς την εκδήλωση πόνου και κινητικής ή μυϊκής αδυναμίας. Στον ιατρικό χώρο, οι όροι νευρίτιδα, νευραλγία και παραισθησία χρησιμοποιούνται συχνά αδιακρίτως, χωρίς σαφή διαχωρισμό...

Από την άλλη πλευρά, η κατάληξη -ιτις δηλώνει τη φλεγμονή και η κατάληξη -αλγία δηλώνει τον πόνο στο επηρεαζόμενο σημείο του σώματος. Η διαφορά ανάμεσα στη νευρίτιδα και τη νευραλγία είναι τεχνικής φύσης και αφορά την ύπαρξη (ή την απουσία) φλεγμονής, η οποία συνεπάγεται αλλαγές σε κυτταρικό επίπεδο και έχει αποκλειστικά επιστημονικό ενδιαφέρον, χωρίς να αφορά άμεσα τον ασθενή. Η συνηθέστερη αιτία νευρίτιδας ή νευραλγίας, για τους πάσχοντες από πόνους στα χέρια ή τα πόδια, είναι η άμεση πίεση, ως αποτέλεσμα των αλλαγών που επιφέρουν η εκφύλιση του μεσοσπονδυλίου δίσκου και/ή η εκφυλιστική αρθροπάθεια. 

Πάντως η παραισθησία είναι η λανθασμένη αίσθηση καψίματος ή τσιμπήματος που εμφανίζεται πιο συχνά στα άκρα, τα χέρια και τα πόδια. Οι άνθρωποι τείνουν επίσης να περιγράφουν την παραισθησία σαν να έχουν καρφίτσες και βελόνες, σαν κάτι να περπατάει στο δέρμα τους ή σαν μούδιασμα. Πάντως πόνο δεν νιώθουν!

Οι αιτίες που την προκαλούν ποικίλλουν από τραυματισμό, υπερβολική χρήση αλκοόλ, αυτοάνοσες διαταραχές, κάποια φάρμακα, όπως φάρμακα χημειοθεραπείας, διαταραχές του μυελού των οστών, λοιμώξεις, αλλά και όγκοι που πιέζουν ορισμένα νεύρα. Σε σπάνιες περιπτώσεις παραισθησίες βιώνουν και άτομα με ψυχικές νόσους που σωματοποιούν τρόπον τινά την ψυχική τους διαταραχή.

Πάντως το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί από νευρολόγο, ορθοπαιδικό και μερικές φορές κι άλλες ιατρικές ειδικότητες ώστε να βρεθεί τι το προκαλεί και να επιλυθεί.



Σχετικά Άρθρα