ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Θεραπεία απόρριψης: Η νέα τάση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

21 Νοεμβρίου 2024, 10:00

images

«Βγείτε από τη ζώνη άνεσής σας». «Πείτε όχι».  Αν έχετε περάσει χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θα έχετε συνηθίσει να βλέπετε αυτές τις φράσεις. Μάλιστα, τελευταία μπορεί να σας εμφανίζονται σχετικές δημοσιεύσεις όλο και περισσότερο, χάρη στην τάση της «θεραπείας απόρριψης». Η βασική εκδοχή της θεραπείας σάς προτρέπει να πιέσετε τον εαυτό σας για να κάνετε μία ερώτηση ή ένα αίτημα που είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα απορριφθεί, και μάλιστα να το κάνετε αρκετές φορές για να σκληραγωγηθείτε και να ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή σας.

Η Δρ Louise Goddard-Crawley, ψυχολόγος που ειδικεύεται στην προσκόλληση και τις σχέσεις, σημειώνει ότι είναι επιφυλακτική με τη θεραπεία απόρριψης.

«Μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας. Αλλά δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα μειώσει τον πόνο της απόρριψης. Θα μπορούσε να επιφέρει το αντίθετο αποτέλεσμα και να σας κάνει να επανέλθετε στη ζώνη άνεσης».

Ο κλινικός ψυχολόγος, Δρ Jake Easto, επισημαίνει ότι δεν υπάρχει καμία δημοσιευμένη επιστημονική έρευνα που να δείχνει ότι η θεραπεία απόρριψης βοηθά πραγματικά τους ανθρώπους. Ωστόσο, αναφέρει ότι, τα επιχειρήματα υπέρ αυτής φαίνονται «αρκετά ορθά» και μπορεί να καταλάβει το γιατί είναι πλέον τόσο δημοφιλής.

«Ως τεχνική αυτοβοήθειας πιστεύω ότι θα μπορούσε σίγουρα να βοηθήσει τους ανθρώπους και να τους ενθαρρύνει να κάνουν θετικές αλλαγές».

Ωστόσο, η θεραπεία απόρριψης δεν είναι προσαρμοσμένη σε άτομα με τον ίδιο τρόπο όπως οι πιο καθιερωμένες μέθοδοι με θετικά στοιχεία πίσω από αυτές, τονίζει. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία, για παράδειγμα, χρησιμοποιείται συχνά για τη θεραπεία διαταραχών, όπως η διαταραχή μετατραυματικού στρες, η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και το άγχος με πιο στοχευμένο τρόπο.

Η Δρ Goddard-Crawley προσθέτει ότι, όποιος πάσχει από σοβαρό κοινωνικό άγχος, θα πρέπει να αναζητήσει θεραπεία για να ανακαλύψει τη ρίζα του προβλήματος. Επισημαίνει, μάλιστα, ότι έχει δει πρόοδο σε άτομα που ακολουθούν θεραπεία απόρριψης, αλλά εκτιμά ότι πρέπει επίσης να γίνει αντιληπτό από πού προέρχεται ο φόβος της απόρριψης.

Καταλήγει στο συμπέρασμα ότι, αν σας πουν «όχι», θα πρέπει να καταλάβετε ότι αυτό αφορά τον άλλον και όχι τη δική σας αξία.

«Αν σας απορρίψουν, θα επιβιώσετε, θα είστε εντάξει».

Σχετικά Άρθρα