ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νέα έρευνα βοηθά στην ανίχνευση του ψεύδους

20 September 2024, 07:00

images

Η ανίχνευση του ψεύδους είναι μια πολύ δύσκολη πρόκληση. Τώρα, νέα μελέτη δείχνει πόσο εύκολο είναι να ξεγελαστείς από μια μεγάλη σειρά ψεμάτων, ακόμα κι αν οι λεπτομέρειες είναι άσχετες. Όπως συνοψίζεται από την Daniella Cash και τους συνεργάτες του Πανεπιστημίου Sam Houston State (2024), οι μη λεκτικές ενδείξεις έχουν τους περιορισμούς τους στον εντοπισμό του ψεύδους, παρόλο που πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι πιο ακριβείς. Αυτά είναι καλά νέα στην περίπτωσή σας, όταν αυτό το μέσο επικοινωνίας είναι ούτως ή άλλως αποκλεισμένο, καθώς όλα αυτά έγιναν μέσω τηλεφώνου και μηνυμάτων.

Ειδικότερα, οι ερευνητές επισημαίνουν 2 από τις θεωρούμενες 4 «Gricean» αρχές της αποτελεσματικής επικοινωνίας, οι οποίες είναι αρχές που αναπτύχθηκαν από το γλωσσολόγο Paul Grice. Το σύνολο των 4 αυτών αρχών, περιλαμβάνει την ποσότητα, την ποιότητα, τη σχέση και τον τρόπο. Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, «όταν οι ψεύτες επιχειρούν να εξαπατήσουν, μπορεί να παραβιάσουν έναν ή περισσότερους από αυτούς τους κανόνες συνομιλίας και να εγείρουν υποψίες σχετικά με την αλήθεια». Με άλλα λόγια, ίσως μπορείτε να εντοπίσετε το ψέμα, εάν μια εξήγηση είναι εκτενέστατη και γεμάτη άχρηστες λεπτομέρειες.

Η Cash και οι συνεργάτες της σχεδίασαν 2 πειράματα, στα οποία οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να αξιολογήσουν κατά πόσο 5 δηλώσεις μαθητών ήταν αληθείς.

Βασική γραμμή: Έκανα την εργασία.

Σχετικά-λίγα: Έχω κάνει την εργασία από την Τρίτη.

Σχετικά-πολλά : Μου πήρε 3 ώρες για να απαντήσω σε όλες τις ερωτήσεις. Οι 3 πρώτες ερωτήσεις κράτησαν 1μιση ώρα και κάλυψαν τις πληροφορίες για τις οποίες μιλήσαμε τη Δευτέρα

Άσχετο-λίγοι: Μου αρέσει αυτό το μάθημα.

Άσχετα-πολλά: Οι πληροφορίες που καλύπτουμε σε αυτό το μάθημα, είναι εύκολα κατανοητές και μου αρέσει το υλικό. Αφιέρωσα πολύ χρόνο στο μάθημα και στη βαθμολογημένη εργασία.

Τα ευρήματα από το πρώτο πείραμα, οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι, σε σύγκριση με τη βασική γραμμή, οι μεγαλύτερες δηλώσεις φαίνονταν πιο πιστευτές , είτε οι λεπτομέρειες ήταν σχετικές, είτε όχι, εκτός εάν, όπως στο δεύτερο πείραμα, οι μαθητές είχαν προειδοποιηθεί να επικεντρωθούν στη συνάφεια. 

Συνολικά, ωστόσο, σε αντίθεση με τις αρχές του Gricean, οι βαθμολογίες της αλήθειας έδειξαν ότι η ποσότητα υπερτερεί της συντομίας ακόμη και όταν εμπεριέχονται άσχετες λεπτομέρειες. Οι σύντομες βασικές δηλώσεις κρίθηκαν ως απατηλές και οι πολλές (σχετικές ή άσχετες) ως αληθινές. Ακόμη, «οι άνθρωποι δεν είναι σε θέση να αναφέρουν με ακρίβεια τις γνωστικές τους διαδικασίες».

Σχετικά Άρθρα