ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μαθητές: Η πρόσληψη φρούτων και λαχανικών βελτιώνει την ευεξία

30 Δεκεμβρίου 2021, 16:00

images

Η υψηλότερη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών συνδέεται με καλύτερη ψυχική υγεία μεταξύ των μαθητών, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο  BMJ Nutrition Prevention and Health. 

Οι ερευνητές συνέκριναν τις βαθμολογίες ψυχικής ευεξίας με δεδομένα διατροφής για περισσότερους από 8.000 μαθητές από την Έρευνα Υγείας και Ευημερίας για τα παιδιά και τους νέους του Norfolk. Συγκεκριμένα, τον Οκτώβριο του 2017, οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα από 7570 σχολεία δευτεροβάθμιας  εκπαίδευσης και 1253 δημοτικά σχολεία.

Στα σχολεία της δευτεροβάθμιας διαπιστώθηκε ότι υπάρχει μία σημαντική σχέση μεταξύ της διατροφής και της ευεξίας. Οι βαθμολογίες ήταν 3,73 (95% CI 2,94 έως 4,53) μονάδες υψηλότερη σε όσους καταναλώνουν πέντε ή περισσότερα φρούτα και λαχανικά (p<0,001, n=1905) σε σύγκριση με όσους δεν καταναλώνουν κανένα (n=739). Ο τύπος του πρωινού ή του μεσημεριανού που καταναλώθηκε σχετίζεται επίσης με σημαντικές διαφορές στην ευεξία. 

Σε σύγκριση με τα παιδιά που καταναλώνουν ένα κανονικό τύπο πρωινού (n=5288), όσοι δεν τρώνε πρωινό είχαν χειρότερα αποτελέσματα ευεξίας, με βαθμολογία 2,73 (95% CI 2,11 έως 3,35) μονάδες χαμηλότερη (p<0,001, n=1129) και εκείνοι που καταναλώνουν ένα μόνο ενεργειακό ποτό είχαν καλά αποτελέσματα- με βαθμολογία 3,14 (95% CI 1,20 έως 5,09) μονάδες χαμηλότερα (p=0,002, n=91). Τα παιδιά δεν έτρωγαν κανένα μεσημεριανό είχαν καλή  βαθμολογία -2,95 (95% CI 2,22 έως 3,68) μονάδες χαμηλότερες (p<0,001; 860) από αυτούς που καταναλώνουν ένα γεύμα σε πακέτο (n=3744). Στο δημοτικό σχολείο, συσχετίστηκε το είδος του πρωινού ή του μεσημεριανού γεύματος με σημαντικές διαφορές στην ψυχική ευεξία. Οι βαθμολογίες ήταν σε παρόμοιο επίπεδο με εκείνες των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αν και δεν υπάρχει σημαντική συσχέτιση με τα φρούτα και τα λαχανικά.

Επομένως, οι μαθητές που κατανάλωναν υψηλότερη ποσότητα φρούτων και λαχανικών βελτίωσαν τη βαθμολογία της ψυχικής τους υγείας περισσότερο από εκείνους που κατανάλωναν τη λιγότερη ποσότητα φρούτων και λαχανικών. Η διατροφή μπορεί να ωφελήσει την ψυχική υγεία και αυτό έχει πια αποδειχτεί!

Σχετικά Άρθρα