ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η ψιλοκυβίνη είναι πιο αποτελεσματική στη θεραπεία της κατάθλιψης από τους SSRI

27 September 2024, 16:00

images

Η ψιλοκυβίνη είναι το ενεργό συστατικό των «μαγικών μανιταριών». Τις τελευταίες δεκαετίες, η ψυχεδελική ένωση έχει γίνει ένας αυξανόμενος τομέας έρευνας για τα πιθανά οφέλη της στην ψυχική υγεία. Νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο eClinicalMedicine, συγκρίνει τα αντικαταθλιπτικά αποτελέσματα της ψιλοκυβίνης με την εσιταλοπράμη, έναν κοινό εκλεκτικό αναστολέα επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI) που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της κατάθλιψης.

Η έρευνα αποτελεί συνέχεια μιας προηγούμενης μελέτης που δημοσιεύθηκε το 2021. Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 2 δόσεις ψιλοκυβίνης σε συνδυασμό με ψυχολογική υποστήριξη, είχαν παρόμοια αντικαταθλιπτική δράση με την εσιταλοπράμη που λαμβάνεται καθημερινά για 6 εβδομάδες.

Μετά από 6 μήνες, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η ψιλοκυβίνη είχε άλλα ψυχολογικά οφέλη σε σύγκριση με την εσιταλοπράμη. Συγκεκριμένα, εκείνοι στην ομάδα της ψιλοκυβίνης ήταν πιο πιθανό να:

-ανταποκρίνονται καλύτερα στα εργασιακά τους καθήκοντα

-είναι πιο κοινωνικοί

-αισθάνονται πιο συνδεδεμένοι ψυχολογικά

-βρίσκουν περισσότερο νόημα στη ζωή.

«Είναι εκπληκτικό πώς η θεραπεία με ψιλοκυβίνη οδήγησε σε σημαντικές μακροπρόθεσμες βελτιώσεις στην κοινωνική λειτουργία, την ψυχολογική σύνδεση και το νοηματοδότηση της  ζωής σε σύγκριση με την εσιταλοπράμη», εξήγησε η ψυχίατρος Brook Choulet, MD, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη.

«Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει βραχυπρόθεσμα οφέλη, αλλά αυτή η μελέτη προτείνει πιθανές ευρύτερες βελτιώσεις», είπε η Choulet. Αυτή η έρευνα είναι από τις πρώτες που συνέκρινε άμεσα την ψιλοκυβίνη στα συμπτώματα της κατάθλιψης με την τυπική θεραπεία.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι ήταν η μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα, η μελέτη είχε μόνο 59 συμμετέχοντες. Οι συγγραφείς εξηγούν ότι τα αποτελέσματά τους πρέπει να «ερμηνεύονται με προσοχή» και επισημαίνουν ότι απαιτείται να διεξαχθεί περισσότερη έρευνα.

Σχετικά Άρθρα