ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η παιδική παραμέληση ή κακοποίηση και οι συσχετίσεις της με την ψυχοπαθολογία

06 September 2024, 07:00

images

Ένα στα τέσσερα παιδιά στο δυτικό κόσμο, βιώνει παιδική κακοποίηση η οποία ορίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως «όλες οι μορφές σωματικής και συναισθηματικής κακομεταχείρισης, σεξουαλικής κακοποίησης, παραμέλησης και εκμετάλλευσης που οδηγεί σε πραγματική ή δυνητική βλάβη στην υγεία, ανάπτυξη ή αξιοπρέπεια του παιδιού».

Η παιδική κακοποίηση αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης διαταραχών ψυχικής υγείας αργότερα στη ζωή, συμπεριλαμβανομένης της διαταραχής μετατραυματικού στρες (PTSD), της κατάθλιψης και του άγχους. Ωστόσο, παραμένει λιγότερο άγνωστο το ποιες εμπειρίες παιδικής κακοποίησης συμβάλλουν περισσότερο σε διαφορετικές ψυχοπαθολογίες. Ένας πιθανός παράγοντας που αξίζει να διερευνηθεί, είναι η ταξινόμηση των εμπειριών παιδικής κακοποίησης, καθώς διαφορετικές προσεγγίσεις ταξινόμησης έχουν χρησιμοποιηθεί στον τομέα αυτό.

Σύμφωνα με το Nature, μία νέα μελέτη διερευνά πώς συγκεκριμένες ταξινομήσεις – διχοτομικές (κακοποίηση έναντι παραμέλησης) και διαστατικές (σωματικές, συναισθηματικές, σεξουαλικές) – σχετίζονται με διακριτές ψυχοπαθολογίες.

Η ομάδα της μελέτης παρακολούθησε 642 άτομα, εξετάζοντάς τα για ιστορικό και συμπτώματα παιδικής κακοποίησης. Οι αναλύσεις διασποράς [ANOVA], παλινδρόμησης και Μικροσκοπίας Σάρωσης Ηλεκτρονίων [SEM], συνέκριναν προσεγγίσεις παιδικής κακοποίησης και συσχετίσεις συμπτωμάτων. Η διχοτομική προσέγγιση έδειξε σημαντικές επιπτώσεις της κατάχρησης και της παραμέλησης σε όλα τα συμπτώματα.

Στη διαστατική προσέγγιση, η σεξουαλική και η σωματική παιδική κακοποίηση ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά για το PTSD, ενώ η σεξουαλική και συναισθηματική παιδική κακοποίηση, οδήγησαν σε κατάθλιψη και άγχος. Συνολικά, η διαστατική προσέγγιση ξεπέρασε τη διχοτομική προσέγγιση στην καταγραφή των συμπτωμάτων, υποδηλώνοντας τη σημασία της για την κατανόηση των ψυχοπαθολογιών και την καθοδήγηση των θεραπευτικών παρεμβάσεων. Τα ευρήματα υπογραμμίζουν τις διαφορικές συσχετίσεις των εμπειριών παιδικής κακοποίησης σε σχέση με την εμφάνιση PTSD, κατάθλιψης και άγχους.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν τη σημασία μιας διαστατικής προσέγγισης για την κατανόηση των ψυχοπαθολογιών και πιθανώς την ενημέρωση στοχευμένων θεραπευτικών παρεμβάσεων.

Σχετικά Άρθρα