Η μουσικοθεραπεία ίσως βοηθά στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης
28 Αυγούστου 2024, 07:00
Η χρήση της μουσικής για τη θεραπεία ψυχικών ασθενειών, είναι ένας από τους στόχους της σύγχρονης έρευνας για τις ψυχικές ασθένειες. Οι ειδικοί ενδιαφέρονται να κατανοήσουν τη μουσικοθεραπεία και να ανακαλύψουν πώς να επιτύχουν τα μέγιστα αποτελέσματα από τη χρήση της. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Cell Reports, εξέτασε ορισμένους από τους υποκείμενους μηχανισμούς που εμπλέκονται στην αποτελεσματικότητα της μουσικοθεραπείας ως θεραπείας για την κατάθλιψη.
Σε αυτή την έρευνα, συμμετείχαν 23 συμμετέχοντες που είχαν διαγνωστεί με κατάθλιψη ανθεκτική στη θεραπεία. Αυτό σημαίνει ότι η κατάθλιψη αυτής της μορφής δεν ανταποκρίνεται στις τυπικές θεραπείες. Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν μεταξύ 18 και 65 ετών. Οι ερευνητές ήθελαν να καταλάβουν περισσότερα για το πώς ο εγκέφαλος των συμμετεχόντων ανταποκρίθηκε στη μουσική.
Οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση της μουσικής σε δύο βασικές περιοχές του εγκεφάλου: Τον πυρήνα της κλίνης του τερματικού ραβδώσεων (BNST) και τον επικλινή πυρήνα (NAc). Στη μελέτη επισημαίνεται ότι και οι δύο περιοχές σχετίζονται με το κύκλωμα ανταμοιβής και τα συναισθήματα του εγκεφάλου. Εξήγησαν επίσης ότι ο ακουστικός φλοιός του εγκεφάλου, στο άκουσμα της μουσικής, ενεργοποιεί το κύκλωμα ανταμοιβής του εγκεφάλου για να δημιουργήσει μια συναισθηματική απόκριση.
Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν εμφυτευμένα ηλεκτρόδια στο κύκλωμα BNST-NAc. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αυτά στη συλλογή των δεδομένων τους, καθώς και το κροταφικό ηλεκτροεγκεφαλογράφημα του τριχωτού της κεφαλής, για να συλλέξουν πληροφορίες σχετικά με τη δραστηριότητα του εγκεφάλου. Έτσι, μπόρεσαν να συλλέξουν δεδομένα για διαφορετικές περιοχές της εγκεφαλικής δραστηριότητας.
Οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες σε 2 ομάδες, με βάση την εξοικείωσή τους με την εν λόγω κλασική μουσική.
Οι συμμετέχοντες που μπόρεσαν να ακούσουν τη μουσική που προτιμούσαν, είδαν μεγαλύτερη βελτίωση στα συμπτώματα κατάθλιψης, υποδεικνύοντας ότι τα αντικαταθλιπτικά αποτελέσματα της μουσικής σχετίζονται με την ατομική απόλαυση. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες που δεν ήταν εξοικειωμένοι με τη μουσική αλλά την απολάμβαναν επίσης είδαν αξιοσημείωτη βελτίωση των συμπτωμάτων σε σχέση με εκείνους που δεν απολάμβαναν την άγνωστη μουσική.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η υποκειμενική απόλαυση ήταν ένας βασικός παράγοντας για να λειτουργήσει η μουσική ευεργετικά σε συμμετέχοντες με κατάθλιψη ανθεκτική στη θεραπεία.
Αυτή η έρευνα ανοίγει το δρόμο για την εύρεση πιο αποτελεσματικών μεθόδων αξιοποίησης της μουσικοθεραπείας, έτσι ώστε περισσότεροι άνθρωποι να αποκομίσουν τα οφέλη της. Τέλος, υπογραμμίζει πώς η μουσικοθεραπεία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί περισσότερο για να βοηθήσει άτομα με κατάθλιψη ανθεκτική στη θεραπεία.