ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η κεταμίνη είναι πιο αποτελεσματική για την ανθεκτική στα φάρμακα κατάθλιψη

28 Ιουνίου 2024, 09:00

images

Τα αντικαταθλιπτικά δεν είναι αποτελεσματικά για όλους τους ασθενείς. Η ανθεκτική στη θεραπεία κατάθλιψη, εντοπίζεται σε κάποιον που έχει δοκιμάσει δύο ή περισσότερα φάρμακα χωρίς να έχει παρουσιάσει ιδιαίτερη βελτίωση. Επί του παρόντος, η ερευνητική κοινότητα εστιάζει στην εξατομίκευση των σχεδίων θεραπείας για να αυξηθούν οι πιθανότητες ο επόμενος τύπος θεραπείας να λειτουργήσει αποτελεσματικά σε αυτά τα άτομα. Σε μία πρόσφατη μελέτη, οι επιστήμονες συνέκριναν την ενδοφλέβια (ενέσιμη) χορήγηση κεταμίνης με την ηλεκτροσπασμοθεραπεία (ECT) σε άτομα με κατάθλιψη ανθεκτική στη θεραπεία. Ενώ και οι δύο είναι κοινές θεραπείες για την πάθηση, είναι αποτελεσματικά μόνο για τους μισούς περίπου ασθενείς.

Ωστόσο, η τελευταία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open, προσδιορίζει ορισμένους παράγοντες που θα βοηθήσουν τους γιατρούς να καθορίσουν την πορεία της θεραπείας που είναι πιο πιθανό να λειτουργήσει για το άτομο. Ειδικότερα, η νέα μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα από 365 άτομα με κατάθλιψη ανθεκτική στη θεραπεία, με μέση ηλικία τα 46 έτη. Οι ερευνητές τα χώρισαν σε δύο ομάδες: 195 στην ομάδα της κεταμίνης και 170 στην ομάδα ECT.

Διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που ξεκίνησαν θεραπεία ως εξωτερικοί ασθενείς ή παρουσίαζαν λιγότερο σοβαρά συμπτώματα ωφελήθηκαν περισσότερο από την κεταμίνη. Αντίθετα, όσοι ξεκίνησαν τη θεραπεία μετά από εισαγωγή σε κλινική και είχαν πιο σοβαρά συμπτώματα, ανταποκρίθηκαν πιο γρήγορα στην ECT.

Ορισμένες μετρήσεις της γνωστικής λειτουργίας, σχετίζονται επίσης με την επιτυχία της θεραπείας. Για παράδειγμα, τα άτομα που σημείωσαν χειρότερη βαθμολογία σε ένα τεστ λεκτικής διανοητικής ικανότητας, ανταποκρίθηκαν καλύτερα στην κεταμίνη από το ECT.

Ομοίως, η χρήση άλλων φαρμάκων, επηρέασε το πόσο καλά δρούσαν η κεταμίνη και το ECT. Η ανάλυση έδειξε ότι το 42,9% των ατόμων που έλαβαν άτυπα αντιψυχωσικά παράλληλα με κεταμίνη, παρουσίασαν σημαντική βελτίωση. Αυτά τα φάρμακα χρησιμοποιούνται συχνά αφού άλλες θεραπείες κατάθλιψης έχουν αποτύχει. Αντίθετα, από όσους έλαβαν άτυπα αντιψυχωσικά παράλληλα με ECT, μόνο το 10,6% βελτιώθηκε.

Ο Manish Jha, MD, αναπληρωτής καθηγητής Ψυχιατρικής στο UT Southwestern Medical Center στο Ντάλας του Τέξας, δήλωσε ότι τους εξέπληξε αυτή η «μεγάλη διαφορά στα ποσοστά ύφεσης».

«Βρήκαμε ότι τα ποσοστά ύφεσης, ήταν περίπου 4 φορές υψηλότερα στην ομάδα θεραπείας με κεταμίνη σε σύγκριση με την ECT», εξήγησε. Ωστόσο, όταν προσάρμοσαν τα δεδομένα για να λάβουν υπόψη μια σειρά άλλων μεταβλητών, αυτό το φαινόμενο έπαψε να υφίσταται τόσο έντονα.

Έτσι, σύμφωνα με τον Jha, «αυτά τα ευρήματα θα πρέπει να εξεταστούν εκτενώς και με επόμενες μελέτες».

Σχετικά Άρθρα