ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η κακή ψυχολογία οδηγεί σε κακό ύπνο και αυτός σε προδιαβήτη

07 Αυγούστου 2024, 10:00

images

Έρευνα με επικεφαλής το Δρ Sina Kianersi, ερευνητή στο Brigham and Women’s Hospital, έδειξε ότι η ακανόνιστη ώρα και διάρκεια ύπνου, αποτελούν παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Diabetes Care και βασίστηκε σε δεδομένα από περισσότερους από 84.000 ανθρώπους που συμμετείχαν στη συνεχιζόμενη μελέτη UK Biobank Study.

Η ακανόνιστη διάρκεια ύπνου, ορίζεται ως η διαφορά στη διάρκεια του ύπνου που αλλάζει κατά μέσο όρο πάνω από 60 λεπτά μεταξύ διαδοχικών 24ώρων. Αν δηλαδή κάποιος κοιμάται 8 ώρες μία νύχτα και 6 ώρες την επόμενη, αυτό θεωρείται ακανόνιστος ύπνος.

Η μελέτη ανέλυσε δεδομένα ύπνου και υγείας από 84.000 άτομα με μέση ηλικία 62 ετών, που δεν είχαν διαβήτη στην αρχή της έρευνας. Οι συμμετέχοντες φόρεσαν επιταχυνσιόμετρα – συσκευές που καταγράφουν την κίνηση – για 7 συνεχόμενες νύχτες για να παρακολουθήσουν την ποιότητα και τη διάρκεια του ύπνου τους.

Μετά από 7,5 χρόνια παρακολούθησης, οι ερευνητές οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι με ακανόνιστες συνήθειες ύπνου, έχουν 34% μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με εκείνους που διατηρούσαν σταθερότερη διάρκεια ύπνου.

Ο ακριβής μηχανισμός μέσω του οποίου ο ακανόνιστος ύπνος αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2, δεν είναι πλήρως κατανοητός. Ωστόσο, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η διαταραχή του κιρκάδιου ρυθμού – ο φυσικός βιολογικός ρυθμός του σώματος – και οι διαταραχές του ύπνου, μπορεί να παίζουν σημαντικό ρόλο.

Οι κιρκάδιοι ρυθμοί επηρεάζουν πολλές βιολογικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής ινσουλίνης, η οποία είναι βασική για τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Όταν οι κιρκάδιοι ρυθμοί διαταράσσονται, μπορεί να επηρεαστεί η ικανότητα του σώματος να ρυθμίσει το σάκχαρο στο αίμα, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2.

Οι ειδικοί συστήνουν τώρα να προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε τον ύπνο μας με καλύτερη ψυχική υγεία, άσκηση, κοινωνικές σχέσεις, υγιεινή διατροφή και αποφυγή ανθρώπων και καταστάσεων που μάς κάνουν να νιώθουμε δυσάρεστα.

Σχετικά Άρθρα