Η φαντασία μάς βοηθάει να μείνουμε ψυχικά υγιείς
20 Ιουλίου 2024, 09:00
Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Role-Playing, ισχυρίζεται ότι όσοι επιδίδονται σε παιχνίδια φαντασίας, όπως είναι η δημιουργία μίας φανταστικής ιστορίας με μάγους και δράκους, κάνουν καλό στην ψυχική τους υγεία. Η έρευνα διεξήχθη από επιστήμονες στο University College Cork (UCC).
Το Dungeons and Dragons είναι επιτραπέζιο παιχνίδι ρόλων σε παγκοσμίως γνωστό. Πρόκειται για δραστηριότητα που απαιτεί συχνές συναντήσεις των παιχτών και του αφηγητή -συνήθως εβδομαδιαίες ή και μηνιαίες- στις οποίες εξελίσσεται η ιστορία που έχει πλάσει ο αφηγητής σε μια μακρά περίοδο μηνών ή ετών. Ο κάθε παίχτης καλείται να δημιουργήσει ένα φανταστικό χαρακτήρα με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που θα αλληλεπιδρά με τους υπόλοιπους παίχτες και τα πρόσωπα της ιστορίας. Στον κόσμο αυτόν, υπάρχουν ξωτικά, νάνοι, απλοί άνθρωποι, μάγοι αλλά και τέρατα, όπως ο Demogorgon ή o Lord Vecna, που έγιναν ευρύτερα γνωστοί από τη σειρά Stranger Things.
Η μελέτη ασχολήθηκε με την επίδραση του συγκεκριμένου παιχνιδιού στην ψυχική υγεία των παικτών. Το αποτέλεσμα ήταν να εντοπίσει διάφορες πτυχές που υποστήριζαν την ψυχική υγεία, συμπεριλαμβανομένων της απόδρασης, της εξερεύνησης του εαυτού, της δημιουργικής έκφρασης, της παροχής βοήθειας προς τους άλλους και της κοινωνικής στήριξης.
Η Δρ Orla Walsh, επικεφαλής της μελέτης και διδακτορική ερευνήτρια στη Σχολή Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας του UCC αναφέρει: «Η έρευνά μας διαπίστωσε ότι οι παίκτες συζητούσαν τα οφέλη της απόδρασης που συνόδευε το παιχνίδι D&D και τις θετικές επιπτώσεις που αυτό είχε στην ψυχική τους υγεία. Οι παίκτες ανέφεραν ότι ένιωθαν μια ισχυρή αίσθηση ελέγχου μέσα στο παιχνίδι σε στιγμές που ένιωθαν ότι δεν είχαν τον έλεγχο έξω από το παιχνίδι. Ενώ πολλά χόμπι μπορεί να επιτρέπουν τη δημιουργική έκφραση, το D&D επιτρέπει με μοναδικό τρόπο στους παίκτες να χτίζουν και να κατοικούν σε κόσμους της δικής τους δημιουργίας συνεργατικά».
Τα ευρήματα επιτρέπουν στους ερευνητές ψυχολογίας να κατανοήσουν καλύτερα τους μηχανισμούς μέσω των οποίων αυτή η δραστηριότητα μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο, ενώ παράλληλα παρέχουν ενθάρρυνση στους κλινικούς γιατρούς που ήδη χρησιμοποιούν ομάδες D&D ως υποστηρικτικά μέσα κοινωνικής ευημερίας.
Ο Δρ Conor Linehan συμπληρώνει: «Παρόλο που υπάρχουν ορισμένοι κλινικοί γιατροί και κοινοτικές ομάδες που χρησιμοποιούν σήμερα τα παιχνίδια ρόλων θεραπευτικά, οι ομάδες αυτές δραστηριοποιούνται κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η μελέτη μας υποδηλώνει ότι μια ευρύτερη αξιοποίηση τέτοιων θεραπευτικών ομάδων παιχνιδιών ρόλων, θα μπορούσε να ωφελήσει την ψυχική υγεία παγκοσμίως, προσφέροντας μεγάλες δυνατότητες για την υποστήριξη της ανάπτυξης δεξιοτήτων, της συναισθηματικής εξερεύνησης, της επίλυσης προβλημάτων και της ενίσχυσης της ουσιαστικής κοινωνικής σύνδεσης».