Η ΔΕΠΥ θα μπορούσε να υποκρύψει σημάδια εξάρτησης από το αλκοόλ
04 Οκτωβρίου 2024, 16:00
Νέα έρευνα εγείρει ανησυχίες σχετικά με τη λήψη συνταγογραφούμενων διεγερτικών και την ταυτόχρονη κατανάλωση αλκοόλ σε εφήβους με ΔΕΠΥ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητα). Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Drug and Alcohol Abuse, οδήγησε στο συμπέρασμα ότι τα πειραματόζωα που παρουσιάζουν συμπτώματα παρόμοια με τη ΔΕΠΥ, τείνουν να είναι ανθεκτικά στην εμφάνιση συμπτωμάτων στέρησης αλκοόλ, ειδικά όταν καταναλώνουν αλκοόλ από κοινού με αμφεταμίνη. Αυτή η αντίσταση θα μπορούσε να αποκρύψει τα προειδοποιητικά σημάδια εξάρτησης από το αλκοόλ.
Οι ερευνητές ξεκίνησαν τη μελέτη μετά τις αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με τη μη ιατρική χρήση διεγερτικών με βάση την αμφεταμίνη που συνταγογραφούνται για τη ΔΕΠΥ, ειδικά όταν αυτά τα φάρμακα αναμιγνύονται με αλκοόλ. Οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης περιόδου ανάπτυξης του εγκεφάλου, παρουσιάζοντας υψηλότερες τάσεις προς την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και την κακή χρήση διεγερτικών φαρμάκων.
Η έρευνα δείχνει ότι τα άτομα που χρησιμοποιούν διεγερτικά χωρίς ιατρική συνταγή, είναι πιο πιθανό να τα συνδυάζουν με αλκοόλ, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας αλκοόλ και αυξημένους κινδύνους κατάχρησης ουσιών.
Οι ερευνητές δήλωσαν: «Τα άτομα που λαμβάνουν τακτικά ένα διεγερτικό με αλκοόλ, μπορεί να εμφανίσουν λιγότερα από τα συμπτώματα στέρησης αλκοόλ που διαφορετικά θα αποτελούσαν σημάδι ανάπτυξης μιας διαταραχής χρήσης αλκοόλ, δηλαδή ένα σαφές σημάδι ότι πίνουν πάρα πολύ, πολύ συχνά. Ωστόσο, ορισμένα άτομα με διάγνωση ΔΕΠΥ, μπορεί φυσικά να εμφανίζουν λιγότερα συμπτώματα στέρησης από το αλκοόλ. Έτσι, αυτό το σημαντικό σύμπτωμα μιας αναδυόμενης διαταραχής χρήσης αλκοόλ, μπορεί να απουσιάζει».
Ωστόσο, η μελέτη, όπως όλες οι έρευνες, περιλαμβάνει ορισμένους περιορισμούς. Για παράδειγμα, η μελέτη διεξήχθη σε αρουραίους, οι οποίοι, αν και είναι χρήσιμα μοντέλα για την κατανόηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς, δεν μπορούν να ταυτιστούν πλήρως με τους ανθρώπους σχετικά με τις εμπειρίες με αλκοόλ και διεγερτικά.
Περαιτέρω έρευνα σε ανθρώπους είναι απαραίτητη για να προσδιοριστεί εάν τα άτομα με ΔΕΠΥ, ιδιαίτερα εκείνα που λαμβάνουν τακτικά φάρμακα με βάση την αμφεταμίνη, μπορεί παρομοίως να εμφανίσουν έλλειψη προειδοποιητικών σημείων για διαταραχή χρήσης αλκοόλ λόγω μειωμένων συμπτωμάτων στέρησης.
Tags: Αλκοόλ, Αλκοολισμός, Αλκοολούχα ποτά, ΔΕΠΥ