ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Γιορτή της Μητέρας: Η πιο γλυκιά Κυριακή του χρόνου έχει και σκιές...

12 Μαΐου 2024, 09:00

images

Γυναίκες που προσπαθούν επί πολλά χρόνια να γίνουν μητέρες και δεν το καταφέρνουν! Γυναίκες που μεγαλώνουν παιδιά με αναπηρίες! Γυναίκες που μεγαλώνουν παιδιά μόνες τους χωρίς οικονομική και ηθική στήριξη συντρόφου! Γυναίκες που ανατρέφουν παιδιά τα οποία δεν είναι βιολογικά τους τέκνα. Γυναίκες που έγιναν μάνες αλλά περνούν το μαρτύριο της απώλειας... Πάνω από οποιαδήποτε άλλη Μάνα σήμερα, γιορτάζουν αυτές!

Η σύγχρονη Γιορτή της Μητέρας, καθιερώθηκε τον 20ό αιώνα στις Ηνωμένες Πολιτείες και προέρχεται από το αγγλικό και το αμερικανικό κίνημα των γυναικών. Η Αμερικανίδα Ανν Τζάρβις διοργάνωσε για πρώτη φορά το 1865 ένα κίνημα με το όνομα Mothers Friendships Day και συναντήσεις με το όνομα Mothers Day Meetings, κατά τις οποίες οι μητέρες αντάλλασσαν απόψεις και εμπειρίες. Το 1870, η Τζούλια Γουόρντ Χάου διοργάνωσε μια εκδήλωση φιλειρηνικής συγκέντρωσης μητέρων με το σλόγκαν "peace and motherhood" με σκοπό, τα παιδιά να μη στέλνονται στον πόλεμο.

Στην Ελλάδα η γιορτή της μητέρας συνδέθηκε με την εορτή της Υπαπαντής (2 Φεβρουαρίου). Τότε η Ορθόδοξη Εκκλησία γιορτάζει την Παναγία με τον Ιωσήφ που πηγαίνουν τον 40ήμερο Ιησού στο Ναό για ευλογία. Μία κίνηση που ακόμα και σήμερα κάνουν οι περισσότερες χριστιανές μητέρες (Σαραντισμός). Ο παράλληλος εορτασμός της μητέρας ξεκίνησε το 1929, με προφανή τον συμβολισμό. Όμως κατά την δεκαετία του 1960, ο εορτασμός ατόνησε και ενισχύθηκε η δυτικόφερτη συνήθεια εορτασμού της 2ης Κυριακής του Μαΐου. Έτσι, η δεύτερη Κυριακή κάθε Μάη είναι αφιερωμένη στις μητέρες και τη μητρότητα.

Πέρα από την έκφραση τιμής και αγάπης προς τις γυναίκες που μάς έφεραν στον κόσμο, ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι "μητέρα" δεν είναι μόνο όποια μάς γεννάει, αλλά και όποια μάς ανατρέφει, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα τη δική της ευζωία για δύο τουλάχιστον δεκαετίες. Παγκοσμίως, οι διάφορες οργανώσεις δίνουν ιδιαίτερη σημασία στις γυναίκες που αποτελούν κοινωνικά πρότυπα, συντελώντας στη βελτίωση των συνθηκών ζωής και εκπαίδευσης των παιδιών. Γυναίκες που βρίσκονται σε εμπόλεμες ζώνες, σε χώρες με επισιτιστική κρίση, με μειωμένα δικαιώματα γυναικών και παιδιών, υπό το πρίσμα της φτώχειας και της βίας.

Γιορτάζοντας ο καθένας τη δική του "μαμά", ας αναλογιστεί τι μπορεί να κάνει για μία γυναίκα που δυσκολεύεται να γίνει μητέρα, μία γυναίκα που έχει άρρωστο παιδί, μία γυναίκα που δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα οικονομικά και να ζήσει τα παιδιά της. Η πιο γλυκιά Κυριακή του χρόνου, μπορεί να μετατραπεί με τον τρόπο αυτό και σε μία ημέρα προσφοράς και αληθινής, αλτρουιστικής Αγάπης!

Σχετικά Άρθρα