Μπορούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να βλάψουν την υγεία μας;
06 Απριλίου 2025, 08:00

Τι κοινό έχουν οι σύγχρονοι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με τους Αμερικανούς στρατιώτες που αποφάσισαν να μην επιστρέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες αφότου κρατήθηκαν ως αιχμάλωτοι πολέμου στη Βόρεια Κορέα; Περισσότερα από όσα φαντάζεστε, σύμφωνα με μία καθηγήτρια. Είμαστε όλοι πιθανά θύματα του ελέγχου του νου, σύμφωνα με τη Rebecca Lemov, ιστορικό της επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και συγγραφέα του νέου βιβλίου «The Instability of Truth: Brainwashing, Mind Control, and Hyper-Persuasion».
Οι Αμερικανοί στρατιώτες υποβλήθηκαν σε πλύση εγκεφάλου για να μην θελήσουν να γυρίσουν σπίτι τους μέσω μεθόδων, όπως η απομόνωση και η στέρηση ύπνου, δήλωσε η Lemov, υποστηρίζοντας ότι τα ίδια συμβαίνουν σε πολλούς χρήστες κοινωνικών εφαρμογών και είναι ιδιαίτερα επιβλαβείς για την ψυχική τους υγεία.
Μετά από δεκαετίες μελέτης της πλύσης εγκεφάλου σε καταστάσεις που περιλαμβάνουν αιχμαλώτους πολέμου, λατρείες και βασανιστήρια, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «αυτό είναι κάτι στο οποίο είμαστε όλοι επιρρεπείς και ότι υποτιμούμε συνεχώς την μεταβλητότητά μας».
Όμως, ενώ τα κοινωνικά δίκτυα μπορεί να χειραγωγούν τα συναισθήματά μας, μπορούμε να λάβουμε μέτρα για να προστατευτούμε αντλώντας διδάγματα από την έρευνά της, αναφέρει το CNN.
Τα social media μπορούν να μάς χειραγωγήσουν
Δεν είναι μόνο το πώς τα διαφορετικά είδη μέσων κοινωνικής δικτύωσης επηρεάζουν τα συναισθήματά μας. Η Lemov είπε ότι τα κοινωνικά δίκτυα μπορεί να μας χειραγωγούν σε μεγάλο βαθμό.
Το 2014, το Facebook αποκάλυψε ότι είχε πραγματοποιήσει ένα πείραμα χωρίς να το γνωρίζουν οι χρήστες, δείχνοντας ότι θα μπορούσε να επηρεάσει τη διάθεσή τους. Η πλατφόρμα έδειξε σε ορισμένους χρήστες περισσότερο θετικό περιεχόμενο και σε άλλους πιο αρνητικό περιεχόμενο και στη συνέχεια εξέτασε τα συναισθήματα των χρηστών βάσει των μεταγενέστερων αναρτήσεών τους. Όσοι έκαναν περισσότερες θετικές αναρτήσεις φάνηκαν πιο χαρούμενοι και όσοι είδαν περισσότερες αρνητικές δημοσιεύσεις αισθάνονταν περισσότερη θλίψη.
Επίσης, οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν περισσότερο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί επίσης να χάσουν τον ύπνο τους- ένα άλλο στοιχείο που είναι απαραίτητο για την ψυχική μας υγεία. Έρευνες διαπίστωσαν ότι οι νέοι που χρησιμοποιούν περισσότερο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τείνουν να κοιμούνται αργότερα. Η χρήση smartphone στη μέση της νύχτας μπορεί επίσης να επηρεάσει τον ύπνο. Μάλιστα, μελέτες έχουν δείξει ότι η στέρηση ύπνου σχετίζεται με πολύ υψηλότερο άγχος και κατάθλιψη.
Τι να κάνετε για αυτό: Η Lemov συνέστησε στους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να ασχοληθούν με αυτό που ονομάζεται καλή υγιεινή ύπνου. «Συνιστώ στους μαθητές μου να αφήνουν τα τηλέφωνα έξω από τα υπνοδωμάτιά τους όταν πάνε για ύπνο για το βράδυ».
Η αυξημένη χρήση των εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να σημαίνει ότι αφιερώνουμε λιγότερο χρόνο στην πραγματική ζωή και στον ύπνο – και τα 2 είναι απαραίτητα για την ψυχική μας υγεία. Φροντίζοντας να συνειδητοποιήσουμε πώς μας επηρεάζει η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, περνώντας χρόνο με τους ανθρώπους μας και αφιερώνοντας αρκετό χρόνο στον ύπνο, μπορούμε να διατηρούμε τον έλεγχο της ζωής μας αντί να αφήνουμε τα κοινωνικά δίκτυα να μας ελέγχουν.