ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Γιατί η μουσική που ακούμε όταν είμαστε νέοι ασκεί τόσο καθοριστική επιρροή

17 Νοεμβρίου 2024, 08:00

images

Σάς έχει τύχει να ακούτε τα τραγούδια που ακούγατε στην εφηβεία και να αισθάνεστε νοσταλγία; Ενώ μπορεί να εκτιμάτε τους νεότερους καλλιτέχνες, τα τραγούδια από τις προηγούμενες δεκαετίες, κατέχουν μια ξεχωριστή θέση στο μυαλό και την καρδιά σας. Γιατί η μουσική έχει τέτοια δύναμη; «Η μουσική είναι επεισοδιακή», είπε ο Δρ Robert Cutietta, καθηγητής μουσικής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια. «Αν κοιτάξετε ένα έργο τέχνης ή κάτι τέτοιο, μπορείτε να το δείτε και να φύγετε. Η μουσική περνά στο χρόνο. Υπάρχει ένα μέρος του εγκεφάλου μας που ονομάζεται επεισοδιακή μνήμη εκεί πηγαίνει».

Η προτίμηση ενός ατόμου για δημοφιλή μουσική κορυφώνεται γύρω στα 23, σύμφωνα με μια μελέτη του 1989 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Consumer Research, η οποία επαναλήφθηκε το 2013 και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Musicae Scientiae, αναφέροντας την ηλικία των 19 ετών. Μια επανάληψη της τελευταίας μελέτης του 2022 στο Marketing Letters: Ένα Journal of Research in Marketing , οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η μουσική προτίμηση ενός ατόμου κορυφώνεται σε ηλικία μόλις 17 ετών.

«Είναι μέρος της ταυτότητάς σας», είπε ο Cutietta. «Κατά τη διάρκεια αυτών των χρόνων, εξελίσσουμε τόσο πολύ αυτό που είμαστε, (και) δενόμαστε με τη μουσική».

Ο Cutietta, ο οποίος γεννήθηκε το 1953, ανέφερε το έργο των Beatles και του μαέστρου Leonard Bernstein ως από τα αγαπημένα του. Αυτοί οι καλλιτέχνες βοήθησαν στη διαμόρφωση των μουσικών του προτιμήσεων ως έφηβος.

Τα συναισθήματα που συνδέονται με τη μουσική σε καθοριστικές ηλικίες, βοηθούν στη δημιουργία ενός δια βίου δεσμού, με χαρούμενα και λυπημένα συναισθήματα να αλληλοσυμπληρώνονται όταν ακούτε ένα τραγούδι.

«Αν ήμασταν λυπημένοι (ακούγοντας ένα τραγούδι) πριν από 20 χρόνια, θα είμαστε λυπημένοι σήμερα, αλλά με μια απόσταση από αυτή τη θλίψη… οπότε υπάρχει μια διαφορετική αίσθηση εμπλουτισμού στην εμπειρία», είπε η Δρ. Rita Aiello, μουσικός ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης που εξετάζει πώς οι άνθρωποι επεξεργάζονται τη μουσική και πώς η μουσική και οι αναμνήσεις αλληλεπιδρούν.

Θα μπορούσε επίσης να εξηγήσει γιατί το να ακούμε κάτι που απολαμβάναμε από μια προηγούμενη, πιο δύσκολη περίοδο στη ζωή μας μπορεί να προκαλεί μια αίσθηση κάθαρσης όταν το ακούμε τώρα, κατέληξε.

Άραγε θα αισθάνονται σε λίγα χρόνια το ίδιο οι σημερινοί έφηβοι;

Σχετικά Άρθρα