Eγκεφαλονωτιαίο υγρό: Βιοδείκτες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διάγνωση του Αλτσχάιμερ
01 Μαρτίου 2024, 09:00
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), περίπου 55 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από άνοια και ο αριθμός αυξάνεται ραγδαία. Μια έκθεση της Lancet, εκτιμά ότι έως το 2050, περισσότεροι από 150 εκατομμύρια άνθρωποι θα ζουν με άνοια. Μεταξύ 60% και 80% των περιπτώσεων άνοιας, αφορούν τη Νόσο Αλτσχάιμερ, η οποία χαρακτηρίζεται από συσσώρευση βήτα-αμυλοειδών και πρωτεϊνών ταυ στον εγκέφαλο. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτές οι πρωτεΐνες, παρεμβαίνουν στη λειτουργία των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο, οδηγώντας σε χαρακτηριστικά συμπτώματα απώλειας μνήμης και σύγχυσης που οδηγούν σε κακή ψυχολογική κατάσταση και αλλαγές στη συμπεριφορά.
Οι περισσότερες υπάρχουσες θεραπείες, βοηθούν στη διαχείριση των συμπτωμάτων της νόσου του Αλτσχάιμερ, αλλά δεν μπορούν να σταματήσουν την εξέλιξη της νόσου. Ωστόσο, για το μεγαλύτερο όφελος, αυτές οι θεραπείες πρέπει να δίνονται νωρίς στην πορεία της νόσου, επομένως η έγκαιρη διάγνωση είναι το κλειδί για την επιβράδυνση της προόδου της νόσου του Αλτσχάιμερ.
Προηγούμενη έρευνα επικεντρώθηκε στους βιοδείκτες στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό (ΕΝΥ) και στο πλάσμα του αίματος ως διαγνωστικούς δείκτες της Νόσου Αλτσχάιμερ. Τώρα, νέα έρευνα στην Κίνα χαρτογραφούσε βιοδείκτες για πάνω από 20 χρόνια σε μια ομάδα ανθρώπων που αργότερα ανέπτυξαν ή δεν ανέπτυξαν νόσο του Αλτσχάιμερ. Βρήκαν σημαντικές διαφορές στα επίπεδα του βήτα-αμυλοειδούς-42, της ταυ και άλλων βιοδεικτών κατά τη διάρκεια της μελέτης.
Η Δρ Claire Sexton, διευθύντρια επιστημονικού προγράμματος και προσέγγισης της Ένωσης Αλτσχάιμερ, που δεν συμμετέχει στην τρέχουσα μελέτη, δήλωσε:
«Επί σειρά ετών, οι επιστήμονες έχουν δημοσιεύσει προτάσεις για το πώς μπορεί να αλλάξουν τα πράγματα ενόψει της διάγνωσης της Νόσου Αλτσχάιμερ. Αυτή η πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη, είναι μια αξιοσημείωτη προσθήκη για διάφορους λόγους.
Συμπεριλαμβάνοντας αξιολογήσεις που έγιναν σε διάστημα 20 ετών, η μελέτη μπόρεσε να αποκαλύψει αλλαγές έως και 18 χρόνια πριν από τη διάγνωση. Επίσης, δεδομένου ότι αυτή η μελέτη περιελάμβανε περισσότερους από 1.200 Κινέζους συμμετέχοντες, προσθέτει σημαντική αντιπροσώπευση των ασιατικών πληθυσμών σε προηγούμενα ευρήματα».
Tags: Αλτσχάιμερ, Άνοια, Νόσος Αλτσχάιμερ