ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δημιουργούν εξέταση αίματος για την πρόβλεψη κινδύνου επιλόχειας κατάθλιψης

04 Φεβρουαρίου 2025, 10:00

images

Οι γυναίκες που εμφανίζουν επιλόχεια κατάθλιψη μπορεί να έχουν ασυνήθιστα επίπεδα νευροδραστικών στεροειδών, μορίων που προέρχονται από την ορμόνη προγεστερόνη, στο αίμα τους κατά το 3ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από ερευνητές στο Weill Cornell Medicine και το Πανεπιστήμιο. της Βιρτζίνια. Αυτά τα μόρια επηρεάζουν την απόκριση του εγκεφάλου στο στρες και τη συναισθηματική ρύθμιση.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο Neuropsychopharmacology, υποδεικνύουν ότι αυτό μπορεί να παρέχει έναν τρόπο εντοπισμού των γυναικών που διατρέχουν κίνδυνο επιλόχειας κατάθλιψης πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων, γεγονός που θα επιτρέψει στους γιατρούς να επέμβουν νωρίτερα.

«Η περίοδος μετά τον τοκετό είναι η μόνη στη διάρκεια της ζωής των ανθρώπων κατά την οποία γνωρίζουμε ότι υπάρχει ένα βιολογικό έναυσμα που εγγυάται ότι ένα ορισμένο ποσοστό ανθρώπων θα αρρωστήσει», δήλωσε η Δρ Lauren Osborne, αναπληρώτρια καθηγήτρια μαιευτικής και γυναικολογίας και ψυχιατρικής στο Weill Cornell Medicine.

Η συνεπικεφαλής αυτής της έρευνας, Δρ. Jennifer Payne, καθηγήτρια και αντιπρόεδρος έρευνας στην ψυχιατρική και τις νευροσυμπεριφορικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, έχει επίσης αφιερώσει χρόνια στην αναζήτηση της βιολογικής βάσης που οδηγεί σε μείζονα κλινική κατάθλιψη. «Η μελέτη της επιλόχειας κατάθλιψης μάς δίνει ένα μέσο να εντοπίσουμε τις βιολογικές αλλαγές που συμβαίνουν πριν κάποιος γίνει κατάθλιψη, επειδή ο χρόνος της επιλόχειας κατάθλιψης είναι προβλέψιμος».

«Πολλές δημοσιεύσεις έχουν συγκρίνει τους μέσους όρους των επιπέδων νευροδραστικών στεροειδών με τους μέσους όρους της διάθεσης σε βάθος χρόνου, κάτι που απλώς μας λέει ότι υπάρχει κάποια βιολογική συσχέτιση αλλά δεν μας βοηθάει κλινικά», είπε ο Δρ Osborne.

Για να αντιμετωπίσουν αυτό το κενό, οι ερευνητές περιόρισαν τη μελέτη τους σε 136 γυναίκες που δεν είχαν κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μέτρησαν τα επίπεδα νευροδραστικών στεροειδών στα δείγματα αίματός τους σε συγκεκριμένα χρονικά σημεία κατά το 2ο και 3ο τρίμηνο. Παρακολούθησαν επίσης κλινικά δεδομένα για έως και 9 μήνες μετά τον τοκετό. 33 συμμετέχουσες εμφάνισε συμπτώματα κατάθλιψης κατά την περίοδο μετά τον τοκετό. «Ενώ η κατάθλιψη μπορεί να εκδηλωθεί σε διαφορετικές χρονικές στιγμές κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη, αυτή η πρώιμη έναρξη, 4 έως 6 εβδομάδων είναι μια βιολογικά ξεχωριστή οντότητα», εξήγησε η Δρ Osborne.

Η μελέτη επικεντρώθηκε στην ορμόνη προγεστερόνη και στο μεταβολικό της μονοπάτι ως πιθανούς ύποπτους για επιλόχεια κατάθλιψη. Δύο νευροδραστικά στεροειδή που προέρχονται από προγεστερόνη και φαίνεται να επηρεάζουν τον κίνδυνο ανάπτυξης PPD είναι η πρεγνανολόνη και η αλλοπρεγνανολόνη. Η πρεγνανολόνη δρα στον υποδοχέα GABA-A για να παρέχει ηρεμιστικά αποτελέσματα και να μειώνει το στρες. Αντίθετα, η αλλοπρεγνανολόνη  αλληλεπιδρά με τον υποδοχέα GABA-A για να αυξήσει το στρες.

Η μελέτη προσδιόρισε ότι στο 3ο τρίμηνο, οι γυναίκες που ανέπτυξαν κατάθλιψη, είχαν χαμηλότερη αναλογία πρεγνανολόνης/προγεστερόνης και υψηλότερη αναλογία αλλοπρεγνανολόνης/πρεγνανολόνης σε σύγκριση με εκείνες που δεν εμφάνισαν. Τα αυξημένα επίπεδα προγεστερόνης στα τέλη της εγκυμοσύνης συσχετίστηκαν επίσης με υψηλότερο κίνδυνο επιλόχειας κατάθλιψη, υποδεικνύοντας μειωμένο μεταβολισμό της προγεστερόνης.

Τα ευρήματα της μελέτης ανοίγουν το δρόμο για μια πιθανή προληπτική θεραπεία για έγκυες γυναίκες των οποίων οι εξετάσεις αίματος αποκαλύπτουν επίπεδα νευροδραστικών στεροειδών που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο επιλόχειας κατάθλιψης.



Σχετικά Άρθρα