ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΔΕΠΥ: Υποδιαγνωσμένη νόσος που αφορά ενήλικες όσο και παιδιά

16 Νοεμβρίου 2024, 09:00

images

Η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) είναι πιο συχνή από ό,τι πιστεύαμε καθώς εκτιμάται ότι αφορά το 5% με 6% των παιδιών στο δυτικό κόσμο, κάτι που διαψεύδουν τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) τα οποία θεωρούν ότι το σωστό ποσοστό ήταν στο 11,4% των παιδιών για το 2022. 

«Η ΔΕΠΥ δεν είναι ασθένεια, αλλά μια μη λειτουργική σύνθεση γνωστικών χαρακτηριστικών που στον γενικό πληθυσμό λειτουργούν εύρυθμα, όπως η συγκέντρωση και οι ικανότητες οργάνωσης και αυτορρύθμισης», αναφέρουν επιστήμονες στη Σουηδία. Αλλά το ίδιο πρόβλημα μπορεί να αφορά και ενήλικες. 

Τον Οκτώβριο, που είναι μήνας αφιερωμένος στη ΔΕΠΥ στις ΗΠΑ, το Πανεπιστήμιο των Συρακουσών συνομίλησε με τον Kevin Antshel, καθηγητή Ψυχολογίας και επικεφαλής ερευνητή του ερευνητικού προγράμματος «ADHD Lifespan, Treatment and Education Research» (ΔΕΠΥ Προσδόκιμο ζωής, Θεραπεία και Εκπαιδευτική Έρευνα) του πανεπιστημίου, για τη διαταραχή στους ενήλικες και τα σημάδια που πιθανώς υποδεικνύουν την παρουσία της. «Προτείνω η λειτουργικότητα, όχι τα συμπτώματα, να καθοδηγούν τις όποιες εκτιμήσεις αξιολόγησης. Με άλλα λόγια, αν ένας ενήλικας είναι ανήσυχος και δυσκολεύεται να φέρει εις πέρας διάφορες εργασίες, αλλά είναι λειτουργικός, δεν βλέπω την ανάγκη για αξιολόγηση. Ωστόσο, εάν αυτά τα συμπτώματα παρεμποδίζουν τη αντιληπτή λειτουργικότητά του (και/ή άλλοι γύρω του έχουν υποδείξει κάτι τέτοιο), τότε θα άξιζε η αξιολόγηση», ανέφερε.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι η ΔΕΠΥ αποτελεί μια χρόνια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από δυσκολία συγκέντρωσης, ανησυχία και παρορμητική συμπεριφορά. «Αν δεν αντιμετωπιστεί, η ΔΕΠΥ μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στη σωματική και ψυχική υγεία σε όλη τη ζωή του ατόμου, όπως χαμηλή αυτοεκτίμηση, χρόνιο στρες, κόπωση και υψηλότερο κίνδυνο κατάχρησης ουσιών», επεσήμανε.

Για τις αυξημένες διαγνώσεις στον ενήλικο πληθυσμό, o καθηγητής αναφέρει: «Η αύξηση του επιπολασμού οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων της πανδημίας (όπως και τα παιδιά, πολλοί ενήλικες διαγιγνώσκονται όταν αναζητούν εκτίμηση ειδικού για το άγχος, το στρες και την κατάθλιψη), της αυξημένης ευαισθητοποίησης και αναγνώρισης της ΔΕΠΥ, που επεκτείνεται στην ενήλικη ζωή, των μεταγενέστερων διαγνώσεων της ΔΕΠΥ στις γυναίκες (οι οποίες είναι γενικά λιγότερο υπερκινητικές), καθώς και των αυξημένων ρυθμών της σύγχρονης ζωής, που συχνά είναι γεμάτη περισπασμούς».

Εξάλλου, ο Braun Tueller, βοηθός ιατρού στο Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας Huntsman του Πανεπιστημίου της Γιούτα, μίλησε για τις τρεις μεγαλύτερες επιπτώσεις της COVID-19 που εμπλέκονται στην άνοδο των διαγνώσεων ΔΕΠΥ: Αυτές είναι η απώλεια σταθερότητας, η γνωστική δυσλειτουργία και η ευαισθητοποίηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Σχετικά Άρθρα