"Δεν με νοιάζει τίποτα, δεν με αγγίζει τίποτα": Προσοχή σε όσους νιώθουν και εκφράζονται έτσι
02 Νοεμβρίου 2020, 10:00
Νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο Neurology αναφέρει ότι η πλήρης απάθεια πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο άνοιας. Και με τον όρο "απάθεια" εννοούν την πλήρη έλλειψη ενδιαφέροντος για οτιδήποτε, με συνακόλουθες την αποχή από καθημερινές δραστηριότητες, την απουσία συναισθημάτων και ενέργειας.
Η μελέτη με αντικείμενο την αξιολόγηση της απάθειας και τη διάκρισή τις από άλλες καταστάσεις όπως το άγχος και η κατάθλιψη, συμπεριέλαβε τις περιπτώσεις 2.000 ατόμων τα οποία κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτηματολόγια, με την παρακολούθησή τους να εκτείνεται σε βάθος εννέα ετών από την έναρξη της έρευνας.
Το δείγμα διακρίθηκε σε τρεις ομάδες χαμηλής, ήπιας και αυξημένης απάθειας. Οι περιπτώσεις εμφάνισης άνοιας υπολογίστηκαν με έναν αλγόριθμο βασισμένο σε πληροφορίες σχετικά με τη χρήση αντιανοϊκών φαρμάκων, στοιχεία από αρχεία νοσοκομείων και ενδείξεις σημαντικής μείωσης της μνήμης και της σκέψης. Μετά το πέρας της εννιάχρονης παρακολούθησης, 381 συμμετέχοντες με υψηλά επίπεδα απάθειας είχαν εμφανίσει άνοια, καταδεικνύοντας μια ισχυρή σύνδεση, ενώ η απάθεια σχετίστηκε και με τη μείωση της μνήμης και της σκέψης κατά την έναρξη της μελέτης.
Η Δρ Sara Imarisio, επικεφαλής ερευνών στο βρετανικό Κέντρο για τη νόσο Αλτσχάιμερ, διευκρίνισε, αναφορικά με το σύμπτωμα της απάθειας, πως σχετίζεται με την άνοια και δεν αποτελεί μόνο ένδειξη κατάθλιψης. Ο σημαντικός αριθμός λανθασμένων διαγνώσεων για κατάθλιψη, ιδίως κατά τα πρώιμα στάδια, καθιστά σαφή την ανάγκη καλύτερης πληροφόρησης σχετικά με τη σύνδεση απάθειας-άνοιας, ώστε να επισπεύδονται οι απαραίτητες ενέργειες για πρόληψη και αντιμετώπιση της νευροεκφυλιστικής νόσου.