Αρνητισμός- κατάθλιψη: Ίσως τα προκαλούν νευρώνες στην αμυγδαλή του εγκεφάλου
31 Οκτωβρίου 2024, 10:00
Ένα από τα χαρακτηριστικά της κατάθλιψης είναι η τάση των πασχόντων να αντιλαμβάνονται τα αισθητηριακά ερεθίσματα και τις καθημερινές καταστάσεις με υπερβολικά αρνητικό τρόπο. Ωστόσο, οι μηχανισμοί που στηρίζουν αυτή την «αρνητική προκατάληψη», η οποία μπορεί να τροφοδοτήσει την ανάπτυξη συμπτωμάτων κατάθλιψης, παρέμεναν προηγουμένως σε μεγάλο βαθμό άγνωστοι. Για να κατανοήσουν αυτούς τους μηχανισμούς, επιστήμονες από το Ινστιτούτο Παστέρ και το CNRS, σε συνεργασία με ψυχιάτρους από την Paris Psychiatry and Neurosciences GHU, το Inserm και το CEA, αποφάσισαν να εξερευνήσουν την αμυγδαλή και να παρατηρήσουν πώς λειτουργεί κατά τη διάρκεια καταθλιπτικών επεισοδίων.
Όπως οι ασθενείς με κατάθλιψη και διπολική διαταραχή, αυτά τα μοντέλα ποντικιών εμφάνισαν συμπεριφορά που χαρακτηρίζεται από άγχος και στρες (σταμάτησαν να ασχολούνται με τον εαυτό τους, έμειναν κοντά στους τοίχους και προτιμούσαν να είναι στο σκοτάδι) και ανταποκρίθηκαν στα οσφρητικά ερεθίσματα με προκατάληψη αρνητικού σθένους (ελάχιστα έλκονταν από τη μυρωδιά των θηλυκών ούρων, τα οποία κανονικά θα ήταν ελκυστικά για τα αρσενικά ποντίκια).
«Για να αναλύσουμε πώς λειτουργεί η αμυγδαλή κατά τη διάρκεια της κατάθλιψης, μετρήσαμε τη δραστηριότητα ορισμένων δικτύων νευρώνων που εμπλέκονται στην περισσότερο ή λιγότερο αρνητική ερμηνεία των οσφρητικών ερεθισμάτων», αναφέρει η Mariana Alonso, συγγραφέας της μελέτης και επικεφαλής του Ομάδα συναισθηματικών κυκλωμάτων στο εργαστήριο Perception & Action στο Ινστιτούτο Παστέρ.
Οι επιστήμονες αποκάλυψαν ότι σε μια καταθλιπτική κατάσταση, οι νευρώνες που εμπλέκονται κατά προτίμηση στην κωδικοποίηση θετικών ερεθισμάτων είναι λιγότερο ενεργοί από το κανονικό, ενώ οι νευρώνες που εμπλέκονται κατά προτίμηση στην κωδικοποίηση αρνητικών ερεθισμάτων, επιστρατεύονται πολύ περισσότερο. Με άλλα λόγια, η κατάθλιψη φαίνεται να προκαλεί δυσλειτουργία των κυκλωμάτων της αμυγδαλής που εμπλέκονται στην κωδικοποίηση περιβαλλοντικών ερεθισμάτων, και αυτό με τη σειρά του ενθαρρύνει περαιτέρω τον αρνητισμό.
Τα ευρήματα της ομάδας υποδηλώνουν ότι η κατάθλιψη μεταβάλλει ορισμένα συγκεκριμένα νευρωνικά κυκλώματα, οδηγώντας σε μείωση της δραστηριότητας των νευρώνων που εμπλέκονται σε ευχάριστες αντιλήψεις θετικών ερεθισμάτων και σε υπερενεργοποίηση εκείνων που είναι υπεύθυνοι για την αντίληψη των αρνητικών ερεθισμάτων.
Αυτά τα αποτελέσματα, τα οποία θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων για άτομα που είναι ανθεκτικά στη συμβατική θεραπεία, δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Translational Psychiatry.
Tags: Εγκέφαλος, Θλίψη και Κατάθλιψη, Κατάθλιψη