Άγχος και αγωνία για την πανδημία έχουν επηρεάσει τη γονιμότητα των γυναικών
18 Νοεμβρίου 2021, 16:00
Η αναπαραγωγική υγεία των γυναικών έχει διαταραχθεί εξαιτίας του ψυχολογικού βάρους της πανδημίας. Αυτό αναφέρει μελέτη που θα παρουσιαστεί στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ενδοκρινολογικής Εταιρίας στο Εδιμβούργο. Τα αποτελέσματα της ίδιας έρευνας δείχνουν ότι το στρες και οι διαταραχές ύπνου που σχετίζονται με την πανδημία, έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην έμμηνο ρύση.
Η πανδημία έχει επιβλαβείς επιδράσεις στις ζωές των ανθρώπων παγκοσμίως. Οι αρνητικές επιπτώσεις στη ψυχική μας υγεία έχουν συνδυαστεί με τις σημαντικές αλλαγές στον καθημερινό τρόπο ζωής, τη διατροφή και τις συνήθειες άσκησης. Το άγχος και το χρόνιο στρες είναι γνωστοί παράγοντες που μπορεί να διαταράξουν τους εμμηνορροϊκούς κύκλους των γυναικών επηρεάζοντας τα επίπεδα ορμονών, καθώς και να προκαλέσουν διαταραχές του ύπνου και του σωματικού βάρους.
Με σκοπό να εξεταστεί ο αντίκτυπος της πανδημίας στην αναπαραγωγική υγεία, η Δρ Michelle Maher, ως μέλος της ομάδας που ηγείται η Δρ Lisa Owens στο Δουβλίνο, ερεύνησε περισσότερες από 1.300 γυναίκες τον Απρίλιο του 2021. Επιπρόσθετα, στους παράγοντες που μετρήθηκαν, όπως η κατάθλιψη, το έντονο άγχος και η ποιότητα του ύπνου, προστέθηκαν και ερωτήματα γύρω από την έμμηνο ρύση. Στις διαταραχές της εμμήνου ρύσεως περιλαμβάνονται ο ακανόνιστος κύκλος, καθώς και τα προ-εμμηνορρυσιακά συμπτώματα.
Ειδικότερα, το 56% των ερωτηθέντων ανέφερε μια γενικότερη αλλαγή στην έμμηνο ρύση από την αρχή της πανδημίας, το 64% ανέφερε ότι χειροτέρεψαν τα προ-εμμηνορρυσιακά συμπτώματα (πόνοι κλπ) και το 54% αντιμετωπίζει μειωμένη σεξουαλική επιθυμία. Τα ποσοστά της σοβαρής κατάθλιψης, του άγχους και του ελλιπούς ύπνου διπλασιάστηκαν συγκριτικά με την προ-πανδημίας περίοδο μεταξύ των γυναικών που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία. Έτσι, οι διαταραχές στον εμμηνορροικό κύκλο σχετίστηκαν με τα αυξημένα επίπεδα ψυχικού στρες και κακού ύπνου, στις ερωτηθείσες γυναίκες.
«Τα ευρήματά μας δείχνουν μία αληθινή ανάγκη να παρέχουμε τη σωστή ιατρική φροντίδα και ψυχική υποστήριξη στις γυναίκες με διαταραχές της εμμήνου ρύσεως, λόγω του ψυχολογικού βάρους της πανδημίας» επισημαίνει η Δρ Michelle Maher.
Tags: Άγχος, Γονιμότητα, Εγκυμοσύνη, Κακή Ψυχολογία, υπογονιμότητα