ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τρεις ασκήσεις για να διατηρήσουμε καλή φόρμα καθώς μεγαλώνουμε

16 Οκτωβρίου 2024, 16:00

images

Εάν δεν μπορείτε να μπείτε και να βγείτε από τη μπανιέρα, ή να ξαπλώσετε και να σηκωθείτε από το κρεβάτι, όσο μεγαλώνετε, η ανεξάρτητη διαβίωσή σας θα είναι δύσκολη. Αλλά πολύ πριν φτάσετε σε αυτό το σημείο, η μειωμένη κινητικότητα μπορεί να αποτελέσει γενικότερο πρόβλημα στην καθημερινότητά σας. Όπως λένε φυσιοθεραπευτές, κινητικότητα είναι η ικανότητά σας να κινείτε τις αρθρώσεις σας ενεργά και όχι παθητικά.

Επειδή η κινητικότητα έχει να κάνει με τη δύναμη, οι παρακάτω ασκήσεις μπορεί να σας κουράσουν, αλλά είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές.

1. Γοφοί και οπίσθιοι μηριαίοι

Σταθείτε με τα πόδια ανοιχτά στο πλάτος των ώμων, τα δάχτυλα των ποδιών γυρισμένα προς τα μέσα. Καθίστε οκλαδόν, κρατώντας τον κορμό σας όσο πιο όρθιο γίνεται. Αν δυσκολεύεστε, σηκώστε λίγο τις φτέρνες σας. Λυγίστε προς τα εμπρός για να τοποθετήσετε τις παλάμες σας επίπεδα στο πάτωμα μπροστά σας. Κρατώντας τις παλάμες σας προς τα κάτω, περιστρέψτε τα πόδια σας προς τα μέσα, ώστε να είναι στραμμένα προς τα εμπρός και ισιώστε τα πόδια σας πλήρως, κολλώντας το κάτω μέρος προς τα έξω για να κρατήσετε την πλάτη σας όσο πιο επίπεδη γίνεται. Θα νιώσετε ένα τέντωμα στους μηριαίους σας. Επαναλάβετε 10 φορές.

2. Πλαϊνό τέντωμα σώματος

Ξαπλώστε ανάσκελα, τεντώστε τα χέρια για να σχηματίσουν σχήμα Τ, κρατήστε τα πόδια σας ενωμένα και τα γόνατα λυγισμένα ώστε τα πέλματά σας να είναι επίπεδα στο πάτωμα. Στη συνέχεια, σταυρώστε το δεξί πόδι πάνω από το αριστερό (μέσο του μηρού). Κρατώντας τα πόδια κολλημένα μεταξύ τους, κυλήστε τα προς τα αριστερά, κρατώντας το αντίθετο χέρι τεντωμένο και όσο το δυνατόν πιο κοντά στο έδαφος. Κρατήστε για 30 δευτερόλεπτα. Θα πρέπει να νιώσετε ένα τέντωμα στη δεξιά πλευρά του σώματός σας. Επιστρέψτε στο κέντρο, περάστε το αριστερό πόδι πάνω από το δεξί και επαναλάβετε στη δεξιά πλευρά.

3. Ώμοι

Ξαπλώστε στην κοιλιά σας, με τα πόδια ανοιχτά και με τα χέρια προς τα έξω (τεντωμένα στα πλάγια, μετά λυγισμένα στον αγκώνα), ώστε οι πήχεις σας να είναι στραμμένοι προς τα εμπρός και οι παλάμες σας προς τα κάτω. Τοποθετήστε ένα αντικείμενο κάτω από κάθε αγκώνα, ώστε να μην ακουμπούν στο πάτωμα. Κρατήστε ένα μικρό βάρος (1 κιλό περίπου) σε κάθε χέρι. Χωρίς να κουνήσετε τους ώμους σας, ανεβοκατεβάστε αργά τα βάρη 10 φορές. Επαναλάβετε 3 φορές.


Σχετικά Άρθρα