Το μικροβίωμα του εντέρου καταπολεμά τη μείωση των μυών
28 Ιανουαρίου 2022, 16:00
Καθώς τα χρόνια περνούν, τα κύτταρά μας χάνουν προοδευτικά την ικανότητά τους για μιτοφαγία, που είναι η διαδικασία απομάκρυνσης και καταστροφής των μη λειτουργικών μιτοχονδρίων. «Με τη γήρανση, η μιτοφαγία γίνεται λιγότερο αποτελεσματική και το σώμα συσσωρεύει αυτή τη "δεξαμενή" ελαττωματικών μιτοχονδρίων», εξηγεί ο David Marcinek, Ph.D., καθηγητής Ακτινολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ, ο οποίος μελετά τον τρόπο με τον οποίο η γήρανση επηρεάζει τη λειτουργία των μυών.
Οι ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία από 66 ηλικιωμένους με μέση ηλικία 72 ετών και τους ανέθεσαν τυχαία να λάβουν είτε 1.000 χιλιοστόγραμμα ουρολιθίνης Α την ημέρα για 4 μήνες, είτε ένα εικονικό φάρμακο (placebo). Χρησιμοποίησαν ειδικά σχεδιασμένο εργαστηριακό εξοπλισμό για να μετρήσουν τον μέγιστο αριθμό φορών που οι συμμετέχοντες μπορούσαν να δημιουργήσουν σύσπαση σε ένα συγκεκριμένο μυ στο χέρι τους και έναν άλλο στο πόδι τους, πριν αρχίσουν να κουράζονται.
Ζήτησαν επίσης από τους συμμετέχοντες να περπατήσουν όσο περισσότερο μπορούσαν σε 6 λεπτά σε μια εσωτερική πίστα. Επιπλέον, οι επιστήμονες μέτρησαν την ικανότητα των μυών των εθελοντών να παράγουν τριφωσφορική αδενοσίνη (ATP), η οποία παράγεται από τα μιτοχόνδρια και τροφοδοτεί όλες τις δραστηριότητες του κυττάρου. Τέλος, πήραν δείγματα αίματος για να μετρήσουν βιοδείκτες της μιτοχονδριακής λειτουργίας και της φλεγμονής στο σώμα των συμμετεχόντων.
Μετά από 4 μήνες, υπήρξαν μικρές βελτιώσεις στην αντοχή στο περπάτημα σε συμμετέχοντες που έπαιρναν το συμπλήρωμα σε σύγκριση με εκείνους που έπαιρναν εικονικό φάρμακο, αλλά οι διαφορές δεν ήταν στατιστικά σημαντικές. Επίσης, δεν υπήρξαν σημαντικές αλλαγές στην παραγωγή ATP.
Ωστόσο, τα άτομα που είχαν λάβει το συμπλήρωμα είχαν σημαντικά καλύτερη απόδοση στις εργαστηριακές δοκιμές μυϊκής αντοχής. Οι εξετάσεις αίματος έδειξαν επίσης λιγότερη φλεγμονή και βελτιωμένη υγεία των μιτοχονδρίων. Επιπλέον, δεν υπήρχε διαφορά στον αριθμό των ανεπιθύμητων ενεργειών μεταξύ αυτών που έλαβαν το συμπλήρωμα και εκείνων που έλαβαν εικονικό φάρμακο.
Η Amazentis, μια εταιρεία με έδρα τη Λωζάνη της Ελβετίας, χρηματοδότησε τη μελέτη και κατασκευάζει το συμπλήρωμα που ερεύνησαν οι ερευνητές. Στην ανακοίνωσή της αναφέρει: «Αυτή η δοκιμή υποδηλώνει ότι η ουρολιθίνη Α μπορεί να είναι μια πολλά υποσχόμενη προσέγγιση για την εξουδετέρωση της μυϊκής μείωσης που σχετίζεται με την ηλικία. Απαιτείται μελλοντική μελέτη για να επιβεβαιωθεί ο ρόλος του συμπληρώματος ουρολιθίνης Α στην υγιή γήρανση».
Ο καθηγητής Marcinek προτείνει ότι τα συμπληρώματα ουρολιθίνης Α μπορεί να ωφελήσουν άτομα που επί του παρόντος δεν μπορούν να ασκηθούν αρκετά λόγω κακής μυϊκής υγείας ή ασθένειας. «Απλώς το να τους κάνεις να ξεπεράσουν εκείνο το σημείο όπου η άσκηση είναι δυνατή - μια βόλτα γύρω από το τετράγωνο ή το ανέβασμα σκαλοπατιών - μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο να βελτιώσει την υγεία του», καταλήγει.
Tags: αντιγήρανση, άσκηση και ηλικία, γήρανση