Τα εξαιρετικώς επεξεργασμένα τρόφιμα αποδυναμώνουν τους μυς
11 Δεκεμβρίου 2024, 16:00
Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα είναι βιομηχανικά παραγόμενες τροφές που αποτελούν βασικό στοιχείο πολλών διατροφών, αν και έχουν συνδεθεί με διάφορα ιατρικά ζητήματα. Παρασκευάζονται κυρίως με γνώμονες την ωραία γεύση, την ευκολία και το χαμηλό κόστος, με τη θρεπτική αξία να έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Συνήθως περιέχουν 5 ή περισσότερα συστατικά και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λίπη.
Μάλιστα, οι άνθρωποι που ακολουθούν δίαιτες πλούσιες σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν αυξημένες εναποθέσεις λίπους στους μηρούς τους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στο Ετήσιο Συνέδριο της Ακτινολογικής Εταιρείας (RSNA) της Βόρειας Αμερικής στο Σικάγο, το Δεκέμβριο του 2024, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο οστεοαρθρίτιδας στο γόνατο.
Σύμφωνα με το Medical News Today, στη νέα μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν απεικονίσεις μαγνητικής τομογραφίας από 666 άτομα που συμμετείχαν σε μια εθνική μελέτη, την Πρωτοβουλία Οστεοαρθρίτιδας. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν 60 έτη και περιελάμβανε 455 άνδρες και 211 γυναίκες. Ο μέσος δείκτης μάζας σώματός τους (ΔΜΣ) ήταν 27. Κανείς δεν είχε αναπτύξει ακόμα οστεοαρθρίτιδα.
Η συγγραφέας της μελέτης Zehra Akkaya, MD, ακτινολόγος στο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας στην Τουρκία, σημείωσε σε δελτίο τύπου ότι, «σε απεικονίσεις μαγνητικής τομογραφίας, αυτή η μείωση μπορεί να θεωρηθεί ως λιπώδης εκφύλιση των μυών, όπου το λίπος αντικαθιστά τις μυϊκές ίνες».
«Υποθέσαμε ότι τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα αυξάνουν την αντίσταση στην ινσουλίνη και το λιπώδη ιστό - το σπλαχνικό λίπος - το οποίο είναι λίπος που ενέχει κινδύνους και [συνδέεται με] φλεγμονές και διαβήτη», δήλωσε η Gowri Reddy Rocco, MD, MS, ιδρύτρια και πρόεδρος του Optimum Wellness And Longevity, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη.
Σχετικά με την οστεοαρθρίτιδα, αυτή «είναι η πιο κοινή μορφή αρθρίτιδας», είπε. «Είναι χρόνια φλεγμονή σε 1 ή περισσότερες από τις αρθρώσεις. Η φλεγμονή αρχίζει να επιδεινώνει [την κατάσταση] του χόνδρου στο σημείο, ο οποίος βοηθά στη διατήρηση της υγείας της άρθρωσης».
«Όταν ασκείστε, οι μύες σας ενισχύουν τις αρθρώσεις σας. Η μυϊκή αδυναμία είναι στην πραγματικότητα ένας παράγοντας κινδύνου για την οστεοαρθρίτιδα», σημείωσε.
Ωστόσο, επεσήμανε η Rocco, όταν «οι μυϊκές ίνες στο μηρό αντικαθίστανται με ίνες λίπους, οι μύες σας είναι πολύ πιο αδύναμοι και ανεξάρτητα από την άσκησή σας, ανεξάρτητα από την πρόσληψη θερμίδων σας», δεν μπορούν πλέον να είναι τόσο αποτελεσματικοί στη διατήρηση της υγείας των αρθρώσεων, επιτρέποντας στην οστεοαρθρίτιδα να αναπτυχθεί.
Ευτυχώς, όταν κανείς επιλέγει μια πιο υγιεινή δίαιτα, οι μύες μπορούν να αναγεννηθούν, να γίνουν πιο δυνατοί και να ανακτήσουν την ικανότητα να ενισχύουν τους χόνδρους και να προστατεύουν τις αρθρώσεις.