ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς η «γραμμή» του σώματος αποτελεί δείκτη κινδύνου καρδιακής νόσου

10 Οκτωβρίου 2024, 09:00

images

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα ευθύνονται για εκατομμύρια θανάτους ετησίως, γεγονός που τα καθιστά ένα κρίσιμο ζήτημα υγείας. Οι γιατροί μπορούν συχνά να εξετάσουν παράγοντες, όπως η διατροφή και η άσκηση, για να προσδιορίσουν τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει καρδιαγγειακή νόσο και έτσι να δράσουν έγκαιρα κι αποτελεσματικά. Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη σχετικά με τους άλλους δείκτες που σχετίζονται με τον κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο. Μία πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Heart Association, διερεύνησε τη σχέση μεταξύ των δεικτών της σωματικής μάζας και των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) αποτελεί μια αναλογία ύψους και βάρους ενός ατόμου και βοηθά στον εντοπισμό της παχυσαρκίας. Ωστόσο, ο ΔΜΣ δεν κάνει διαφοροποίηση μεταξύ της λιπώδους μάζας και των μυών, επομένως δεν είναι ο μόνος δείκτης που χρησιμοποιούν οι γιατροί για να προσδιορίσουν τους κινδύνους για την υγεία.

Μία επιπλέον μέτρηση που μπορεί να είναι χρήσιμη, είναι ο δείκτης στρογγυλότητας σώματος (ΔΣΣ). Όπως σημειώθηκε από τους συγγραφείς της τρέχουσας μελέτης, ο ΔΣΣ εξετάζει την περίμετρο της μέσης και το ύψος και βοηθά στην καταμέτρηση της αναλογίας λίπους στο σώμα.

Οι ερευνητές ήθελαν να εξετάσουν τη σχέση μεταξύ του ΔΣΣ και του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου.

Για την ανάλυσή τους, οι ερευνητές εξέτασαν τις τροχιές του ή την πορεία του ΔΣΣ με την πάροδο του χρόνου, χρησιμοποιώντας μοντέλα που προσαρμόστηκαν σε διάφορες συμμεταβλητές. Για παράδειγμα, οι ερευνητές μπόρεσαν να λάβουν υπόψη το ιατρικό ιστορικό.

Οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες σε 3 κατηγορίες τροχιών ΔΣΣ: χαμηλό-σταθερό, μέτρια-σταθερό και υψηλό-σταθερό. Σημείωσαν ότι οι συμμετέχοντες στην κατηγορία ΔΣΣ υψηλής σταθερότητας, είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν ορισμένα χαρακτηριστικά, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη και αυξημένη ηλικία. Ήταν επίσης πιο πιθανό να είναι άνδρες, αλλά λιγότερο πιθανό να καπνίζουν ή να πίνουν.

Από το 2017 έως το 2020, καταγράφηκαν περισσότερα από 3.000 καρδιακά συμβάντα και 894 καταγεγραμμένοι θάνατοι. Συνολικά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ομάδες τροχιάς BRI μέτριας σταθερότητας και υψηλής σταθερότητας, διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο σε σύγκριση με την ομάδα χαμηλής σταθερής τροχιάς BRI.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι ερευνητές μπόρεσαν να επικεντρωθούν μόνο στις καρδιαγγειακές παθήσεις επειδή δεν ήταν σε θέση να εξετάσουν τις αιτίες θανάτου, κάτι που θα μπορούσε να είναι χρήσιμο σε μελλοντικές μελέτες. Τέλος, οι συγγραφείς της μελέτης αναγνωρίζουν την πιθανότητα μη μετρημένης μεροληψίας και μεροληψίας από απροσδιόριστους παράγοντες. Συμφωνούν ότι η μελλοντική έρευνα μπορεί να βοηθήσει στην επιβεβαίωση των ευρημάτων τους.

Παρά τους περιορισμούς, τα δεδομένα παρουσιάζουν τα πιθανά οφέλη από τη χρήση του ΔΣΣ ως δείκτη υγείας.

Σχετικά Άρθρα