ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να γίνει η άσκηση συνήθεια;

27 Αυγούστου 2024, 09:00

images

Η εύρεση χρόνου για άσκηση και η έναρξη μιας καθημερινής ρουτίνας άσκησης είναι μερικά από τα πρώτα βήματα για να κάνετε τη σωματική δραστηριότητα μέρος της καθημερινότητάς σας. Μόλις ξεκινήσετε τη ρουτίνα σας και βρείτε χρόνο και μέρος για να ασκηθείτε,  είναι σημαντικό να αρχίσετε να σκέφτεστε πώς να κάνετε την άσκηση συνήθεια. Φημολογείται ότι χρειάζονται 21 ημέρες για να δημιουργηθεί μια νέα συνήθεια. Αυτή η ιδέα, αν και δημοφιλής, στερείται ισχυρής ερευνητικής υποστήριξης και βασίστηκε αρχικά σε παρατηρήσεις του Δρ Maxwell Maltz, ενός πλαστικού χειρουργού, στο βιβλίο του «Psycho-Cybernetics» το 1960. Ο Δρ Maltz σημείωσε ότι οι ασθενείς του χρειάστηκαν περίπου 21 ημέρες για να προσαρμοστούν στη νέα τους εμφάνιση μετά την επέμβαση. Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η παρατήρηση μεταμορφώθηκε στην ευρέως αποδεκτή, αλλά ανακριβή πεποίθηση ότι χρειάζονται 21 ημέρες για να σχηματιστεί οποιαδήποτε νέα συνήθεια.

Πρόσφατη έρευνα που είχε ως αντικείμενο τη δημιουργία νέων συνηθειών χρησιμοποίησε μηχανική μάθηση για να παρακολουθήσει χιλιάδες συμμετέχοντες και να αποκαλύψει πόσο γρήγορα μια αλλαγή συμπεριφοράς μπορεί να μετατραπεί σε συνήθεια. Οι δύο συνήθειες που εξέτασαν ήταν η άσκηση στο γυμναστήριο, μια απίστευτα περίπλοκη συμπεριφορά και το πλύσιμο των χεριών στο νοσοκομείο, μια πιο απλή συμπεριφορά.

Διαπίστωσαν ότι, ενώ χρειάστηκαν εβδομάδες για να αναπτυχθεί η συνήθεια του πλυσίματος των χεριών, πέρασαν 6 μήνες ή περισσότεροι πριν οι άνθρωποι αναπτύξουν τη συνήθεια της τακτικής επίσκεψης στο γυμναστήριο.

Η κατανόηση αυτών των ευρημάτων είναι ζωτικής σημασίας για τον καθορισμό ρεαλιστικών προσδοκιών όταν προσπαθείτε να ενσωματώσετε την τακτική άσκηση στη ζωή σας. 

Εάν περιμένετε ότι θα είστε συνεπείς και θα πηγαίνετε σχεδόν καθημερινά στο γυμναστήριο σε μόλις 21 ημέρες, να ξέρετε ότι το πιθανότερο είναι πως θα απογοητευτείτε. Για αυτό, εστιάστε στη μακροπρόθεσμη διαδικασία δημιουργίας της νέας συνήθειας.



Σχετικά Άρθρα