Επ. Περιβάλλοντος: Όχι στην ευθανασία για υγιή ζώα
11 Απριλίου 2025, 21:09

H σταθερή και ξεκάθαρη θέση της Επιτρόπου Περιβάλλοντος και Ευημερίας των Ζώων Αντωνίας Θεοδοσίου επί του ζητήματος της ευθανασίας ζώων είναι ότι η ευθανασία δεν μπορεί να αποτελεί εργαλείο διαχείρισης υγιών ζώων, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο της Επιτρόπου.
Με αφορμή, όπως αναφέρει, πρόσφατες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, «οι οποίες περιλαμβάνουν λανθασμένες και αποπροσανατολιστικές δηλώσεις που αποδίδονται στην Επίτροπο», σημειώνεται πως το Γραφείο κρίνει αναγκαίο να τοποθετηθεί δημόσια επί του θέματος αυτού για σκοπούς έγκυρης ενημέρωσης των πολιτών.
Στην ανακοίνωση του Γραφείου της Επιτρόπου σημειώνεται ότι η κ. Θεοδοσίου ουδέποτε υποστήριξε ή εμμέσως υπονόησε την ευθανασία άρρωστων ή τραυματισμένων ζώων γενικά και αόριστα και επισημαίνεται πως τέτοιου είδους αναρτήσεις δεν προάγουν τη συλλογική προσπάθεια για την προστασία των ζώων, ούτε υπηρετούν την αντικειμενική ενημέρωση των πολιτών.
Αντιθέτως, δημιουργούν σύγχυση και προκαλούν εύλογα ερωτήματα ως προς τις προθέσεις όσων επιλέγουν να παραποιούν τις δημόσιες τοποθετήσεις της Επιτρόπου, προστίθεται.
Όταν η Επίτροπος αναφέρεται στην «κατάργηση της ευθανασίας υγιών ζώων», εννοεί ρητά τον τερματισμό της πρακτικής κατά την οποία σκύλοι δύνανται να θανατώνονται επειδή είναι αδέσποτοι ή επειδή δεν έχει εξευρεθεί κατάλληλη λύση φιλοξενίας ή υιοθεσίας εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, σημειώνεται.
Σε καμία περίπτωση αυτό δεν αφορά ζώα που πάσχουν από κάποια ασθένεια ή φέρουν τραύματα, εφόσον η κατάστασή τους είναι ιατρικά αναστρέψιμη και επιδέχεται θεραπεία. Αντίθετα, η θέση της Επιτρόπου είναι ότι τέτοια ζώα πρέπει να τυγχάνουν φροντίδας, περίθαλψης και μέριμνας, προστίθεται στην ανακοίνωση.
Σημειώνεται επίσης ότι η ευθανασία ζώων σε μη υγιή κατάσταση αφορά αποκλειστικά περιπτώσεις όπου το ζώο βρίσκεται σε μη αναστρέψιμη κατάσταση υγείας, βάσει αυστηρής κτηνιατρικής αξιολόγησης, καθώς και εγκεκριμένων κτηνιατρικών πρωτοκόλλων.
Το Γραφείο, συνεχίζοντας αναφέρει ότι μέσα από τεκμηριωμένες θέσεις και παρεμβάσεις έχει εργαστεί συστηματικά για να περιοριστούν ή να απαλειφθούν πρόνοιες του νομοθετικού πλαισίου που αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο ευθανασίας χωρίς αυστηρές δικλείδες προστασίας.
Προσθέτει ότι στο πλαίσιο της εξέτασης προτάσεων για την τροποποίηση του Περί Σκύλων Νόμου (Ν.184(Ι)/2002) από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος, το Γραφείο υπέβαλε εισηγήσεις και συνέβαλε στις προτάσεις για τροποποίηση της νομοθεσίας.
Ειδικότερα για το θέμα της ευθανασίας το Γραφείο της Επιτρόπου αναφέρει ότι με βάση την ισχύουσα πρόνοια του Νόμου 184(Ι)/2002, για σκύλο που παραδίδεται στην Τοπική Αρχή, εάν δεν είναι δυνατή η διάθεση του σκύλου εντός τριάντα ημερών, η Τοπική Αρχή δύναται να παραδώσει τον σκύλο στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες για ευθανασία, σημειώνοντας ότι με την προτεινόμενη τροποποίηση καταργείται η πρόνοια που προβλέπει ευθανασία μετά την πάροδο 30 ημερών, γεγονός που σηματοδοτεί την σαφή απόρριψη της ευθανασίας ως μέσο διαχείρισης μη δυνατότητας διάθεσης του σκύλου.
Συνεχίζοντας το Γραφείο της Επιτρόπου σημειώνει ότι με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις του Ν.184(Ι)/2002 προνοείται η διαγραφή των διατάξεων οι οποίες επιτρέπουν την άμεση θανάτωση αδέσποτων σκύλων από την Αστυνομία, σε εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις, όταν είναι δύσκολη ή αδύνατη η σύλληψή τους και δεν μπορεί να εξασφαλισθεί άμεσα η βοήθεια εγγεγραμμένου κτηνιάτρου και προτείνεται η πλήρης κατάργηση της δυνατότητας αυτής, ακόμη και υπό τις προϋποθέσεις ελαχιστοποίησης της φυσικής και ψυχικής ταλαιπωρίας του ζώου.
Παράλληλα, προτείνεται τροποποίηση με την οποία η προθεσμία φύλαξης αδέσποτων σκύλων αυξάνεται από 15 σε 30 ημέρες. Επιπλέον, προτείνεται η κατάργηση της δυνατότητας παράδοσής τους στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες για ευθανασία όταν δεν εντοπίζεται ιδιοκτήτης, και εισάγεται πρόβλεψη για παραχώρησή τους σε φιλοζωική οργάνωση ή υπεύθυνο πρόσωπο.
Με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις, προβλέπονται δικλείδες και η πρόνοια θανάτωσης παραμένει μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, αναφέρει το Γραφείο, διευκρινίζοντας ότι διατηρείται η εξουσία του Διευθυντή των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών να αποφασίζει, με βάση τον Νόμο, για την εξέταση, τη θεραπεία, τη στείρωση ή τη θανάτωση σκύλου, σε περιπτώσεις που το ζώο λιμοκτονεί, ζει κάτω από άθλιες συνθήκες ή θεωρείται επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία.
Άλλες τροποποιητικές προτάσεις περιλαμβάνουν ότι σε εξαιρετικά επείγουσες καταστάσεις, που εγκυμονούν άμεσους κίνδυνους για τη ζωή, την ασφάλεια ή/και την υγεία ανθρώπων ή ζώων, η σύλληψη σκύλου να γίνεται άμεσα από την αρμόδια Τοπική Αρχή και η θανάτωση να επιτρέπεται μόνον κατόπιν αξιολόγησης από ιδιώτη εγγεγραμμένο κτηνίατρο, ο οποίος ορίζεται ειδικά για τον σκοπό αυτό, με τεκμηριωμένη αξιολόγηση της επικινδυνότητας.
Περιλαμβάνεται επίσης τροποποιητική πρόταση, ώστε η άμεση θανάτωση σκύλου από αστυνομικό ή θηροφύλακα να επιτρέπεται μόνο αν είναι παρών κατά τη στιγμή επίθεσης σκύλου που δύναται να προκαλέσει θάνατο ή σοβαρό τραυματισμό ανθρώπου ή ζώου, αναφέρεται.
Περαιτέρω, εκ μέρους του Γραφείου έχουν υποβληθεί εισηγήσεις για μείωση της ηλικίας υποχρεωτικής σήμανσης σκύλων από 6 σε 2 μήνες, υποχρεωτική τοποθέτηση περιλαίμιου με στοιχεία ιδιοκτήτη, διαφοροποίηση των τελών κατοχής με αύξηση για μη στειρωμένους σκύλους, επιβολή εξώδικων προστίμων με αυστηροποίηση των ποινών, και εκπαίδευση επιθεωρητών της τοπικής αυτοδιοίκησης, προστίθεται
Από τον Οκτώβριο 2024, με τη συμπερίληψη της ευημερίας των ζώων στις αρμοδιότητές του, το Γραφείο έχει καταθέσει προτάσεις και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της πρόληψης, της υπεύθυνης διαχείρισης των ζώων, και την αντιμετώπιση χρόνιων σχετικών προβλημάτων, συνεχίζει η ανακοίνωσ, προσθέτοντας ότι προτεραιότητα δίνεται στην επιτάχυνση των διαδικασιών για τη δημιουργία περιφερειακών χώρων προσωρινής φύλαξης αδέσποτων σκύλων, τη διεξαγωγή εκστρατειών σήμανσης και έκδοσης αδειών τους, ενώ παράλληλα θεωρείται αναγκαία η θέσπιση ελάχιστων και δεσμευτικών προδιαγραφών για τη διατήρηση σκύλων από ιδιώτες.