ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πόσο συχνά πρέπει να γυμναζόμαστε για να επιτύχουμε απώλεια βάρους;

23 Φεβρουαρίου 2022, 16:00

images

Το πόσο συχνά ένα άτομο πρέπει  να γυμνάζεται για να δει αποτελέσματα στο σώμα του, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους στόχους που βάζει σχετικά με τη φυσική του κατάσταση. Η απώλεια βάρους, η οικοδόμηση μυών και η αύξηση της αντοχής απαιτούν διαφορετική προσέγγιση στην προπόνηση.

Η άσκηση έχει μια σειρά από σημαντικά οφέλη. Ενισχύει τη συνολική υγεία, βοηθά το άτομο να διατηρήσει ένα μέτριο βάρος, ανακουφίζει από το άγχος και μπορεί να προωθήσει έναν ξεκούραστο ύπνο.

Το τι θέλουν να επιτύχουν οι άνθρωποι μέσω της άσκησης διαφέρει λοιπόν μεταξύ τους. Μερικοί μπορεί να χρησιμοποιούν την άσκηση ως τεχνική απώλειας βάρους, ενώ άλλοι μπορεί να θέλουν να ενισχύσουν τη δύναμή τους ή απλά να νιώθουν ακμαίοι.

Σημειώνεται ότι συνιστάται να συμβουλευτείτε ένα γιατρό ή γυμναστή πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε πρόγραμμα προπόνησης ή ενδυνάμωσης, για να σας δώσει συμβουλές για το πώς να ασκηθείτε με ασφάλεια και να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο τραυματισμού. Η απώλεια βάρους πάντως αποτελεί έναν από τους κυριότερους λόγους για τους οποίους κάποιος μπορεί να θέλει να αθληθεί. Είναι γνωστό ότι πρέπει να "καίμε" περισσότερες θερμίδες από όσες λαμβάνουμε σε καθημερινή βάση. 

Μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους ένα άτομο μπορεί να το πετύχει αυτό είναι:

⦁Να καταναλώνει λιγότερες θερμίδες κάθε μέρα.

⦁Να αυξήσει τη φυσική του δραστηριότητα.

⦁Να αυξήσει τη μυϊκή του μάζα ώστε να καίει περισσότερες θερμίδες σε κατάσταση ηρεμίας.

Υπάρχουν διάφορες απόψεις σχετικά με το εάν η άσκηση από μόνη της είναι αρκετή για να επιτευχθεί ο στόχος της απώλειας βάρους. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η άσκηση εξακολουθεί να παίζει ρόλο στο αδυνάτισμα, αλλά για μέγιστα οφέλη, θα πρέπει να τη συνδυάσουμε με υγιεινή διατροφή με περιορισμένες θερμίδες.

Ερευνητές σημείωσαν επίσης ότι η συνέχιση της άσκησης μετά την απώλεια βάρους, μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να σταματήσουν να ανακτούν το βάρος και να το διατηρήσουν σταθερό σε βάθος χρόνου.

Η American Heart Association (AHA) προτείνει, μάλιστα, ένα συνδυασμό καρδιαγγειακής προπόνησης και προπόνησης ενδυνάμωσης για την ενίσχυση της υγείας και την καύση θερμίδων με τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης δραστηριότητας ή 75 λεπτά έντονης δραστηριότητας την εβδομάδα.

Σχετικά Άρθρα