Οποιαδήποτε μορφή άσκησης συμβάλλει σε καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου
26 Νοεμβρίου 2024, 10:00
Οι κοινές καθημερινές δραστηριότητες, ανεξάρτητα από την ένταση, μπορούν να προσφέρουν βραχυπρόθεσμη βελτίωση στον χρόνο ψυχικής αντίδρασης παρόμοια με τη μείωση της γνωστικής ηλικίας του ατόμου κατά 4 χρόνια, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης από ερευνητές στο Penn State College of Medicine.
Προηγούμενη έρευνα έχει αποδείξει την αξία της μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας για τη διατήρηση της γνωστικής υγείας και της καλής υγείας γενικότερα. Αυτή η μελέτη - που δημοσιεύτηκε στο Annals of Behavioral Medicine - διερευνά τα πιθανά οφέλη από δραστηριότητες στις οποίες οι άνθρωποι συνήθως συμμετέχουν κατά τη διάρκεια της ημέρας τους, τόσο στη δουλειά όσο και στο σπίτι.
Ένα από τα κύρια σημεία της μελέτης ήταν ότι συνέλεξε δεδομένα συμμετεχόντων σχεδόν σε πραγματικό χρόνο. Για 7 ημέρες, οι συμμετέχοντες απαντούσαν σε ερωτήσεις 5 φορές την ημέρα μέσω μιας εφαρμογής στο κινητό τους τηλέφωνο σχετικά με τη σωματική τους δραστηριότητα. Σε κάθε έρευνα, συμμετείχαν επίσης σε δύο σετ παιχνιδιών εγκεφάλου εντός της εφαρμογής.
Το πρώτο παιχνίδι ήταν μια εργασία αναζήτησης συμβόλων στην οποία τους ζητήθηκε να πατήσουν ένα σύμβολο στο κάτω μέρος της οθόνης τους που ταιριάζει με αυτό που εμφανίζεται στην κορυφή. Μετά από 12 γύρους, ο μέσος χρόνος απόκρισής τους καταγράφηκε στην εφαρμογή.
Οι βαθμολογίες για το παιχνίδι αναζήτησης συμβόλων, το οποίο δοκίμασε την ταχύτητα επεξεργασίας του εγκεφάλου, βελτιώθηκαν μετά από περιόδους σωματικής δραστηριότητας.
Στο δεύτερο παιχνίδι, τους ζητήθηκε να θυμηθούν τη θέση 3 κουκκίδων σε ένα πλέγμα 5 επί 5, λίγες στιγμές αφότου είχαν αντικατασταθεί προσωρινά από ένα πλέγμα με «e» και «f». Έπαιξαν 4 γύρους του παιχνιδιού, με την εφαρμογή να βαθμολογεί την ακρίβειά τους και να υπολογίζει τη μέση βαθμολογία τους.
Οι ερευνητές δεν είδαν καμία βελτίωση στις βαθμολογίες για αυτό το παιχνίδι που δοκίμασε τη μνήμη εργασίας μετά τη σωματική δραστηριότητα, αν και οι συμμετέχοντες ανταποκρίθηκαν πιο γρήγορα, αν και με μειωμένη ακρίβεια.
«Γνωρίζουμε ότι πολλές προηγούμενες δημοσιευμένες εργασίες και η συνολική εντύπωση ήταν ότι η άσκηση έχει θετική επίδραση στη γνωστική λειτουργία, συμπεριλαμβανομένης της ταχύτητας επεξεργασίας», εξήγησε ο Vernon Williams, MD, αθλητικός νευρολόγος και ιδρυτικός διευθυντής του Κέντρου Αθλητικής Νευρολογίας και Ιατρικής του Πόνου στο Cedars-Sinai Kerlan-Jobe Institute στο Λος Άντζελες.
«Είναι επίσης πιθανό να υπάρχει κάποια γνωστική διέγερση που σχετίζεται με τη σωματική δραστηριότητα που μπορεί επίσης να παίξει ρόλο», κατέληξε.
Tags: Άσκηση Ιπποκράτης, Εγκέφαλος