Ο τρόπος που η γήρανση επηρεάζει την κινητικότητα
05 Φεβρουαρίου 2025, 10:00
Καθώς μεγαλώνουμε, το σώμα μας υφίσταται αλλαγές που μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την ικανότητά μας να κινούμαστε. Μεταξύ των πιο επιδράσεων είναι η απώλεια μυών, η επιδείνωση των αρθρώσεων και η μειωμένη οστική πυκνότητα - θέματα που μπορεί να οδηγήσουν σε μειωμένη κινητικότητα, χρόνιο πόνο και αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων-.
Σαρκοπενία
Καθώς μεγαλώνουμε, οι μύες μας αρχίζουν φυσικά να χάνουν μάζα και δύναμη σε μια διαδικασία γνωστή ως σαρκοπενία. Αυτή η πτώση συνήθως ξεκινά περίπου στην ηλικία των 30 ετών και επιταχύνεται μετά την ηλικία των 60 ετών. Η απώλεια μυϊκής μάζας μπορεί να κάνει τις καθημερινές δραστηριότητες πιο δύσκολες και να αυξήσει τον κίνδυνο πτώσεων και τραυματισμών. Η διατήρηση της μυϊκής δύναμης είναι απαραίτητη για την κινητικότητα, την ισορροπία και τη συνολική λειτουργική ανεξαρτησία.
«Μετά την ηλικία των 50 ετών, οι γυναίκες χάνουν το 8% της μυϊκής τους μάζας ετησίως», είπε η Δρ Stephanie Faubion, συν-συγγραφέας μιας μελέτης του Δεκεμβρίου του 2024 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Menopause και ιατρική διευθύντρια του Κέντρου Γυναικείας Υγείας της Mayo Clinic. «Και επειδή οι μύες καίνε θερμίδες, η απώλεια μυών συμβάλλει στην αύξηση βάρους καθώς οι γυναίκες γερνούν και δεν προσαρμόζουν απαραίτητα τη θερμιδική τους πρόσληψη ή το πρόγραμμα άσκησης».
Επιδείνωση της κατάστασης των αρθρώσεων
Η γήρανση επηρεάζει επίσης τις αρθρώσεις μας. Με την πάροδο του χρόνου, ο χόνδρος που καλύπτει τις αρθρώσεις μας μπορεί να φθαρεί, οδηγώντας σε πόνο και ακινησία. Η διατήρηση της υγείας των αρθρώσεων είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση του εύρους κίνησης και την πρόληψη της ενόχλησης που μπορεί να περιορίσει τη δραστηριότητα.
«Οι πόνοι στις αρθρώσεις είναι ένα από τα μεγαλύτερα παράπονα των εμμηνοπαυσιακών γυναικών», σημείωσε η Faubion. «Φαίνεται να σχετίζεται με την μείωση [των επιπέδων] οιστρογόνων, συμβάλλοντας στην απώλεια μυών».
Απώλεια οστικής πυκνότητας
Η οστική πυκνότητα μειώνεται φυσικά με την ηλικία, αυξάνοντας τον κίνδυνο καταγμάτων και οστεοπόρωσης, ειδικά στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση λόγω της πτώσης των επιπέδων των οιστρογόνων. Η οστεοπόρωση, μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από αδύναμα και εύθραυστα οστά, γίνεται σημαντική ανησυχία τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άνδρες, ιδιαίτερα εκείνους που ακολουθούν καθιστικό τρόπο ζωής.
Για να διατηρήσουν τη φυσική τους κατάσταση, οι ηλικιωμένοι πρέπει να συμμορφώνονται με τις κατευθυντήριες οδηγίες των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ για 150 λεπτά μέτριας έντασης αερόβια δραστηριότητα την εβδομάδα και δύο ημέρες την εβδομάδα με δραστηριότητες μέτριας έντασης μυϊκής ενδυνάμωσης που περιλαμβάνουν όλες τις κύριες μυϊκές ομάδες.
Για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία, αυτά τα λεπτά πρέπει να περιλαμβάνουν ποικιλία ασκήσεων που ενισχύουν τη δύναμη και την κινητικότητα, βελτιώνουν την ισορροπία και αυξάνουν την καρδιαγγειακή υγεία.