ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μπορεί ο πρωταθλητισμός να βλάψει τη γονιμότητα των γυναικών;

10 Ιανουαρίου 2025, 16:00

images

Η Dame Laura, 32 ετών, είναι η πιο επιτυχημένη αθλήτρια της Βρετανίας, ασχολούμενη επαγγελματικά με την ποδηλασία για περισσότερο από μια δεκαετία. «Σε κάθε προπόνηση πήγαινα εκεί για να δώσω το 100%, σε κάθε αγώνα πήγαινα εκεί για να δώσω το 100%. Το έφτασα στα άκρα - αν δεν ήμουν άρρωστη μετά από έναν αγώνα θα έλεγα: "Προσπάθησα αρκετά;». Δύο χρυσά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου 2012, άλλα δύο στο Ρίο 2016, ένας γάμος κι ένα μωρό το 2017. Ωστόσο, η ίδια απέβαλε το Νοέμβριο του 2021 και 5 μήνες αργότερα είχε μια έκτοπη κύηση.

Ποτέ πριν δεν είχε ανησυχήσει πραγματικά για τη γονιμότητά της. Αλλά όταν η Laura άρχισε να μιλά δημόσια για τις απώλειές της, άλλες αθλήτριες της είπαν ότι είχαν περάσει το ίδιο πράγμα, αναφέρει το BBC.

Θα μπορούσε ο αθλητισμός της ελίτ να έχει επιζήμιο αντίκτυπο στη γονιμότητα των αθλητών;

Η Δρ Emma O'Donnell, φυσιολόγος άσκησης στο Πανεπιστήμιο του Loughborough, λέει ότι ο τρόπος ζωής ενός επαγγελματία αθλητή επιβαρύνει μοναδικά το ανθρώπινο σώμα. Η εξαντλητική προπόνηση καίει έναν τεράστιο αριθμό θερμίδων και, ως αποτέλεσμα, το σώμα των αθλητών είναι συχνά αδύνατο και μυώδες, με πολύ λίγο σωματικό λίπος.

Εάν δεν καταναλώνουν αρκετή τροφή για να εξισορροπήσουν την καύση θερμίδων, τότε τα προβλήματα με τους εμμηνορροϊκούς κύκλους, όπως οι περίοδοι που σταματούν για μήνες ή και χρόνια, είναι «πολύ συνηθισμένα», αναφέρει η Δρ O'Donnell. Μάλιστα, σχεδόν τα 2/3 των αθλητριών βιώνουν διακεκομμένες περιόδους, ιδιαίτερα σε αθλήματα αντοχής. Η απουσία περιόδου μπορεί να είναι σημάδι ότι η ωορρηξία (ή η απελευθέρωση ωαρίων) δεν πραγματοποιείται.

Επιπλέον, «δεν είμαστε 100% σίγουροι», λέει η Δρ O'Donnell, αλλά η κύρια ιδέα είναι ότι η κύηση απαιτεί τόση ενέργεια που ο εγκέφαλος διακόπτει την αναπαραγωγή εάν πιστεύει ότι δεν υπάρχει επαρκής εφεδρική ενέργεια.

Παρόλα αυτά, οι περισσότεροι επωφελούνται από την άσκηση και την απώλεια του περιττού βάρους πριν προσπαθήσουν να συλλάβουν – αυτό είναι γνωστό ότι ενισχύει τη γονιμότητα. Η τακτική σωματική δραστηριότητα μειώνει το άγχος, βελτιώνει τον ύπνο και κάνει πιο τακτικές τις περιόδους σε άτομα με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Η διασφάλιση μιας ισορροπίας μεταξύ της ενεργειακής πρόσληψης και της παραγωγής ενέργειας είναι «πραγματικά σημαντική για τους κύκλους ωορρηξίας» και το κλειδί για τη διατήρηση της αναπαραγωγικής λειτουργίας, καταλήγει η Δρ O'Donnell.



Σχετικά Άρθρα