Μόλις 5 λεπτά περπάτημα κάθε μισή ώρα αντισταθμίζουν τις συνέπειες της καθιστικής ζωής
16 Ιανουαρίου 2023, 09:00
Όλο και περισσότερα στοιχεία υποδηλώνουν ότι το παρατεταμένο κάθισμα - βασικό στοιχείο της σύγχρονης ζωής - είναι επικίνδυνο για την υγεία σας, ακόμα κι αν ασκείστε τακτικά. Με βάση αυτά τα ευρήματα, οι γιατροί συμβουλεύουν όλους τους ενήλικες να κάθονται λιγότερο και να κινούνται περισσότερο. Πόσο συχνά όμως χρειάζεται να σηκωνόμαστε από τις καρέκλες μας; Και για πόσο;
Mελέτη από φυσιολόγους του Πανεπιστημίου της Κολούμπια δίνει την απάντηση: Μόλις πέντε λεπτά περπάτημα κάθε μισή ώρα κατά τη διάρκεια περιόδων παρατεταμένου καθίσματος μπορεί να αντισταθμίσει μερικές από τις πιο επιβλαβείς συνέπειες.
Η μελέτη, με επικεφαλής τον Keith Diaz, PhD, αναπληρωτή καθηγητή Συμπεριφορικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Columbia Vagelos College of Physicians and Surgeons, δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στο Medicine & Science in Sports & Exercise.
Σε αντίθεση με άλλες μελέτες που δοκιμάζουν μία ή δύο επιλογές δραστηριότητας, η μελέτη του Diaz εξέτασε πέντε διαφορετικά «σνακ» άσκησης: ένα λεπτό περπάτημα μετά από τριάντα λεπτά καθίσματος, ένα λεπτό μετά από εξήντα λεπτά, πέντε λεπτά κάθε τριάντα, πέντε λεπτά κάθε εξήντα και, τέλος, καθόλου περπάτημα.
Καθένας από τους έντεκα ενήλικες που συμμετείχαν στη μελέτη πήγε στο εργαστήριο του Diaz, κάθισε σε μια καρέκλα για οκτώ ώρες και σηκωνόταν μόνο για το σνακ άσκησης που του είχαν πει να κάνει. Οι ερευνητές παρακολουθούσαν κάθε συμμετέχοντα για να διασφαλίσουν ότι οι συμμετέχοντες δεν ασκούνταν υπερβολικά ή ελάχιστα και μετρούσαν περιοδικά την αρτηριακή πίεση και το σάκχαρο του αίματος των συμμετεχόντων (βασικοί δείκτες της καρδιαγγειακής υγείας). Οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να εργαστούν σε φορητό υπολογιστή, να διαβάσουν και να χρησιμοποιήσουν τα τηλέφωνά τους κατά τη διάρκεια των συνεδριών.
Το βέλτιστο διάλλειμα από το κάθισμα για άσκηση, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, ήταν πέντε λεπτά περπάτημα κάθε τριάντα λεπτά. Αυτή ήταν η μόνη ποσότητα που μείωσε σημαντικά τόσο το σάκχαρο όσο και την αρτηριακή πίεση. Επιπλέον, αυτό το πρόγραμμα βαδίσματος είχε δραματική επίδραση στον τρόπο με τον οποίο οι συμμετέχοντες ανταποκρίθηκαν στα μεγάλα γεύματα, μειώνοντας τις αιχμές του σακχάρου στο αίμα κατά 58% σε σύγκριση με το να κάθονται όλη μέρα.
Όλες οι ποσότητες περπατήματος μείωσαν σημαντικά την αρτηριακή πίεση κατά 4 έως 5 mmHg. «Πρόκειται για μια σημαντική μείωση, συγκρίσιμη με τη μείωση που θα περιμένατε από την καθημερινή άσκηση για έξι μήνες», λέει ο Diaz.
Οι ερευνητές της Κολούμπια δοκιμάζουν επί του παρόντος 25 διαφορετικές μεθόδους περπατήματος για τα αποτελέσματα της υγείας και δοκιμάζουν μια ευρύτερη ποικιλία ανθρώπων, δεδομένου ότι οι συμμετέχοντες στην παραπάνω μελέτη ήταν μεσήλικες και οι περισσότεροι δεν είχαν διαβήτη ή υψηλή αρτηριακή πίεση.