Μικρές διορθώσεις στις καθημερινές συνήθειες, διώχνουν τους πόνους στη μέση
16 Μαρτίου 2021, 10:00
Οι πόνοι στη μέση μπορεί να σημαίνουν κάποιο ορθοπαιδικό πρόβλημα, μπορεί όμως να σχετίζονται και με την καθιστική ζωή. Και συνήθως συμβαίνει το δεύτερο...
Η κακή στάση του σώματος, η καθιστική ζωή και οι απότομες κινήσεις είναι οι χειρότεροι εχθροί της μέση μας. Σύμφωνα με την ενημερωτική ιστοσελίδα Medline Plus που αποτελεί όργανο της αμερικανικής Εθνικής Βιβλιοθήκης Υγείας (National Library of Medicine,NLM), μέρος του αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας NIH (National Institute of Health), ο πιο συχνός μύθος γύρω από τον πόνο στη μέση είναι είναι ότι χρειάζεται ξεκούραση και ότι θα πρέπει να αποφεύγεται η άσκηση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στην πραγματικότητα κάτι τέτοιο δεν ισχύει, μιας και οι γιατροί δε συστήνουν την μακρόχρονη παραμονή στο κρεβάτι. Αν λοιπόν δεν έχετε κάποιο σοβαρό λόγο για το οποίο πονάει η μέση σας, προσπαθήστε να μείνετε ενεργοί όσο το δυνατόν περισσότερο.
Τα περιοριστικά μέτρα και η πανδημία μπορεί να μη μας επιτρέπουν τις πολύωρες δραστηριότητες εκτός σπιτού, υπάρχουν όμως ορισμένες κινήσεις και πρακτικές για να περιορίσετε τον πόνο στη μέση.
Αρχικά, σταματήστε την άσκηση μόνο για τις πρώτες λίγες μέρες. Με αυτό το τρόπο, δε θα επιδεινώσετε την κατάσταση και θα ελαττώσετε τη φλεγμονή στο σημείο του πόνου.
Τοποθετήστε στο σημείο που πονάτε ζεστά ή κρύα επιθέματα ανάλογα με αυτό που θα σας συμβουλεύσει ο γιατρός σας.
Στη συνέχεια, μπορείτε να πάρετε τα παυσίπονα με παρακεταμόλη ή ιβουπροφαίνη που σας σύστησε πάντα ο γιατρός ώστε να μειώσετε τον πόνο. Όσον αφορά τον ύπνο, προτιμήστε να κοιμηθείτε σε εμβρυϊκή στάση με ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια σας. Αν κοιμάστε ανάσκελα, τοποθετήστε ένα μαξιλάρι ή μια διπλωμένη πετσέτα κάτω από τα γόνατά σας για να μειώσετε την πίεση στην μέση.
Σε ό,τι αφορά την ερώτηση αν μπορείτε να αθληθείτε όσο πονάτε, η απάντηση δεν είναι κοινή για όλους.
Αρχικά, καλό είναι να αποφύγετε δραστηριότητες που περιλαμβάνουν το σήκωμα βάρους ή την έντονη κίνηση της μέσης για τις πρώτες έξι βδομάδες αφού ξεκίνησε ο πόνος. Αλλά αν συμφωνεί και ο γιατρός, ξεκινήστε σιγά- σιγά να αθλείστε μετά από δύο με τρεις εβδομάδες. Μπορείτε να συμβουλευτείτε έναν φυσιοθεραπευτή ο οποίος μπορεί να σας καθοδηγήσει σχετικά με τις ασκήσεις και τις τεχνικές που σας ταιριάζουν.
Είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσετε να ασκείστε για να αποφύγετε τους μελλοντικούς πόνους στη μέση. Με την άσκηση πετυχαίνετε:
Καλύτερη στάση σώματος.
Ενδυνάμωση της πλάτης και της κοιλιάς και βελτίωση της ευελιξίας.
Απώλεια βάρους.
Αποφυγή των πτώσεων.
Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκγύμνασης θα πρέπει να περιλαμβάνει τρία πράγματα: αερόβια άσκηση όπως το περπάτημα, η κολύμβηση ή η ποδηλασία, διατάσεις (stretching) και ενδυνάμωση. Θα πρέπει φυσικά να ακολουθήσετε τις οδηγίες του γιατρού και του φυσικοθεραπευτή σας. Ξεκινήστε ήπια, απλά περπατώντας ή κάνοντας ποδήλατο στο σπίτι. Με αυτές τις ασκήσεις, ενισχύεται την κυκλοφορία του αίματος στην περιοχή της μέσης με αποτέλεσμα την καλύτερη αιμάτωσή της και την ανακούφιση του πόνου, ενώ ενδυναμώνετε τους μυς της πλάτης και της κοιλιάς.
Tags: Fitness, Άσκηση, καθιστική ζωή, πόνοι στη μέση