Μελέτη εξηγεί τη διαφορά της πρωινής από τη βραδινή άσκηση
20 Ιανουαρίου 2022, 16:00
Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι η άσκηση ωφελεί τον οργανισμό με διαφορετικούς τρόπους, ανάλογα με την ώρα της ημέρας. Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμα γιατί ο χρόνος της άσκησης παράγει αυτά τα διαφορετικά αποτελέσματα. Για καλύτερη κατανόηση, μια διεθνής ομάδα επιστημόνων διεξήγαγε πρόσφατα την πιο ολοκληρωμένη μελέτη σχετικά με την άσκηση που εκτελείται σε διαφορετικές ώρες της ημέρας.
Η έρευνά τους δείχνει πώς επηρεάζεται το σώμα μετά την άσκηση, ανάλογα με την ώρα που γυμναζόμαστε και πώς αυτό επιδρά στην υγεία, αλλάζοντας τον ύπνο, τη μνήμη, την απόδοση της άσκησης και τη μεταβολική ομοιόσταση.
«Η καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η άσκηση επηρεάζει το σώμα σε διαφορετικές ώρες της ημέρας μπορεί να μας βοηθήσει να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη της άσκησης για άτομα που διατρέχουν κίνδυνο ασθενειών, όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης τύπου 2», λέει η καθηγήτρια Juleen R. Zierath από το Karolinska Institutet and το Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research (CBMR) στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης.
Η ομάδα των επιστημόνων της μελέτης πραγματοποίησε μια σειρά πειραμάτων που ασκούνταν είτε νωρίς το πρωί είτε αργά το βράδυ. Δείγματα αίματος και διαφορετικοί ιστοί, συμπεριλαμβανομένων του εγκεφάλου, της καρδιάς, των μυών, του ήπατος και του λίπους συλλέχθηκαν και αναλύθηκαν με φασματομετρία μάζας.
Τα πειράματα έγιναν σε ποντίκια. Ενώ τα ποντίκια έχουν πολλά κοινά γενετικά, φυσιολογικά και συμπεριφορικά χαρακτηριστικά με τους ανθρώπους, έχουν επίσης σημαντικές διαφορές. Για παράδειγμα, τα ποντίκια είναι νυχτόβια, ενώ το είδος της άσκησης περιορίστηκε επίσης στο τρέξιμο σε διάδρομο, το οποίο μπορεί να παράγει διαφορετικά αποτελέσματα σε σύγκριση με την άσκηση υψηλής έντασης. Τέλος, το φύλο, η ηλικία και τυχόν ασθένειες δεν ελήφθησαν υπόψη στην ανάλυση.
«Παρά τους περιορισμούς, είναι μια σημαντική μελέτη που βοηθά στην κατεύθυνση περαιτέρω έρευνας που μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα πώς η άσκηση, εάν χρονομετρηθεί σωστά, μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της υγείας», λέει ο Επίκουρος Καθηγητής Shogo Sato από το Τμήμα Βιολογίας και το Κέντρο Βιολογίας Clocks Research στο Texas A&M University, και ένας από τους συγγραφείς της έρευνας.
Σχεδόν όλα τα κύτταρα ρυθμίζουν τις βιολογικές τους διεργασίες σε διάστημα 24 ωρών, που αλλιώς ονομάζεται κιρκάδιος ρυθμός. Αυτό σημαίνει ότι η ευαισθησία των διαφορετικών ιστών στις επιπτώσεις της άσκησης αλλάζει ανάλογα με την ώρα της ημέρας. Προηγούμενη έρευνα επιβεβαίωσε ότι ο χρόνος άσκησης σύμφωνα με τον κιρκάδιο ρυθμό μας, μπορεί να βελτιστοποιήσει τα αποτελέσματα της άσκησης που προάγει την υγεία.
Tags: fit, Fitness, Άσκηση, Γυμναστική, λάθη στην άσκηση, οφέλη άσκησης, πρωινή άσκηση