Κρυοθεραπεία: Προσφέρει σημαντικά οφέλη, τα οποία όμως είναι βραχυπρόθεσμα
10 Φεβρουαρίου 2025, 09:00
![images](https://www.ygeiawatch.com.cy/storage/app/uploads/public/081/84b/744/thumb__800_0_0_0_auto.jpg)
Η επαφή του σώματος με παγωμένο νερό - όπως το να βυθίζεται κάποιος σε ένα λουτρό πάγου ή να κάνει κρύο ντους - γίνεται όλο και πιο δημοφιλής τα τελευταία χρόνια. Υπάρχει όμως κάποιο όφελος από αυτές τις πρακτικές ή πρόκειται απλά για εικασίες χωρίς επιστημονικό υπόβαθρο;
Νέα έρευνα απαντά θετικά, με τα πιθανά οφέλη να κυμαίνονται από το μειωμένο στρες έως το βελτιωμένο ύπνο και την καλύτερη ποιότητα ζωής. Ωστόσο, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι ορισμένα από τα οφέλη είναι βραχυπρόθεσμα και εξαρτώνται από το ποιος κάνει την κρυοθεραπεία και ποια μέθοδο χρησιμοποιεί.
«Η βύθιση στο κρύο νερό έχει ερευνηθεί εκτενώς και χρησιμοποιείται για να βοηθήσει τους αθλητές να αναρρώσουν, αλλά παρά την αυξανόμενη δημοτικότητά της στους κύκλους υγείας και ευεξίας, λίγα είναι γνωστά για τις επιπτώσεις της στον γενικό πληθυσμό», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Tara Cain, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας (UniSA), σε δήλωση τύπου.
Η νέα εργασία, που δημοσιεύτηκε στο PLoS One, πραγματοποίησε μια ολοκληρωμένη συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση 11 προηγούμενων μελετών στις οποίες συμμετείχαν 3.177 υγιείς ενήλικες συμμετέχοντες.
Σε αυτές τις μελέτες, οι συμμετέχοντες βυθίστηκαν σε νερό για 30 δευτερόλεπτα έως 2 ώρες, με θερμοκρασίες νερού που κυμαίνονταν από 7°C έως 15°.
Οι ερευνητές εστίασαν στα ακόλουθα αποτελέσματα:
•ύπνο
•στρες
•κούραση
•ενέργεια
•υγεία του δέρματος
•φλεγμονή
•ψυχική ευεξία
•κατάθλιψη
•ανησυχία
•διάθεση
•συγκέντρωση
•εγρήγορση ή εστίαση.
Η ανάλυσή τους έδειξε μια σειρά από αποτελέσματα που εξαρτώνται από το χρόνο. Για παράδειγμα, η βύθιση σε κρύο νερό μείωσε τα επίπεδα στρες μόνο κατά τις 12 ώρες μετά την έκθεση. Επιπλέον, τα άτομα που έκαναν κρύο ντους 30, 60 ή 90 δευτερολέπτων για 30 ημέρες ανέφεραν ελαφρώς βελτιωμένη ποιότητα ζωής. Αλλά αυτά τα αποτελέσματα διήρκησαν μέχρι 3 μήνες.
«Βρήκαμε επίσης κάποιες συνδέσεις με τη βύθιση στο κρύο νερό και τα καλύτερα αποτελέσματα ύπνου», συνέχισε η Cain, «αλλά τα δεδομένα περιορίζονταν στους άνδρες, επομένως η ευρύτερη εφαρμογή τους είναι περιορισμένη».
Όσον αφορά την ενίσχυση της ανοσίας και της διάθεσης, οι ερευνητές «βρήκαν λίγα στοιχεία για να υποστηρίξουν αυτούς τους ισχυρισμούς», όπως ανέφερε η Cain.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η βύθιση σε κρύο νερό συνδέθηκε με μια προσωρινή αύξηση της φλεγμονής αμέσως μετά την έκθεση. «Εκ πρώτης όψεως αυτό φαίνεται αντιφατικό, καθώς γνωρίζουμε ότι τα λουτρά πάγου χρησιμοποιούνται τακτικά από κορυφαίους αθλητές για τη μείωση της φλεγμονής και του μυϊκού πόνου μετά την άσκηση», δήλωσε στην ανακοίνωση ο συγγραφέας της μελέτης Ben Singh, PhD, επίσης από την UniSA. «Η άμεση αύξηση της φλεγμονής είναι η αντίδραση του οργανισμού στο κρύο ως στρεσογόνο παράγοντα. Βοηθά τον οργανισμό να προσαρμοστεί και να ανακάμψει και μοιάζει με το πώς η άσκηση προκαλεί μυϊκή βλάβη πριν κάνει τους μύες πιο δυνατούς, γι' αυτό οι αθλητές το χρησιμοποιούν παρά τη βραχυπρόθεσμη φλεγμονή», δήλωσε.
«Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει αρκετή έρευνα υψηλής ποιότητας για να πούμε ακριβώς ποιος ωφελείται περισσότερο ή ποια είναι η ιδανική προσέγγιση για τη βύθιση σε κρύο νερό», είπε η Cain. «Απαιτούνται περισσότερες μακροπρόθεσμες μελέτες, μεταξύ πιο διαφορετικών πληθυσμών, για να κατανοηθούν τα διαρκή αποτελέσματα και οι πρακτικές εφαρμογές του».
Tags: κρυοθεραπεία, Παγωμένο νερό