Judo για υγεία, συγκέντρωση και πειθαρχία
12 September 2021, 06:00
Το judo ιδρύθηκε το 1882 από τον Dr. Jigoro Kano και σαν λέξη σημαίνει «με ευγενή τρόπο». Αυτή η πολεμική τέχνη ιδανική για όλες τις ηλικίες, διδάσκει τη σημασία της ευελιξίας κατά την εφαρμογή της τεχνικής.
Στο judo, όταν εκτελείται μια ρίψη ή άλλη τεχνική, δίνεται έμφαση στην ευελιξία και την ισορροπία. Επομένως, για το τζούντο, είναι πολύ πιο σημαντικός ο συνδυασμός, η σωστή τεχνική και συγχρονισμός αντί η χρήση της δύναμης.
Για τα οφέλη που προσφέρει η πολεμική τέχνη του Judo σε δηλώσεις μας ενημερώνει η προπονήτρια Δέσποινα Καϊττάνη από τη σχολή Τ.I.M.E. Private Institute.
Όπως ανέφερε η προπονήτρια σε δηλώσεις στο YgeiaWatch, το judo έχει τόσα πολλά οφέλη για την υγεία, τόσο ψυχικά όσο και σωματικά, ιδιαίτερα στα παιδιά. Όπως και πολλές άλλες πολεμικές τέχνες, συνδυάζει φυσική δραστηριότητα, ικανότητες αυτοάμυνας και πειθαρχία.
Είναι ένα εξαιρετικό άθλημα, σύμφωνα την ειδικό, το οποίο τα παιδιά μπορούν να μάθουν για πολλούς διαφορετικούς λόγους. Τα παιδιά γίνονται σωματικά πιο υγιή, ψυχικά καλά και χτίζουν αυτοπεποίθηση, αυτοεκτίμηση και σεβασμό για τους άλλους.
Τρόπος σωματικής ενδυνάμωσης και ευεξίας
Το judo είναι μια πολύ καλή σωματική δραστηριότητα για μικρά παιδιά, όπως αναφέρει η ειδικός, καθώς κτίζει υγιείς και δυνατούς μύες από νωρίς, βελτιώνει τo καρδιαγγειακό τους σύστημα και μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης.
Ακόμη, όπως προσθέτει, τα παιδιά που συμμετέχουν στο judo έχουν μειωμένο κίνδυνο παρουσίασης παιδικής παχυσαρκίας, καρδιαγγειακών παθήσεων και οστεοπόρωσης, ακόμη και όταν γίνονται ενήλικες.
Θέτει επίσης τα θεμέλια για να γίνουν υγιείς και δραστήριοι ενήλικες που εκτιμούν τη φυσική δραστηριότητα.
Αυξημένη συγκέντρωση
Η συγκέντρωση των παιδιών αυξάνεται με γρήγορους ρυθμούς, όπως μας πληροφορεί η κ. Καϊττάνη, ακριβώς επειδή όταν αρχίσουν να ασκούν το judo συνηθίζουν να ακολουθούν λεπτομερείς και συγκεκριμένες οδηγίες από τους προπονητές και εστιάζονται με προσοχή στις τεχνικές των κινήσεών τους.
Όπως επισημαίνει, σύμφωνα με μελέτες, κάτι πολύ σημαντικό για το judo είναι ότι τα παιδιά που είναι υπερκινητικά ή πάσχουν από διαταραχές ελλειμματικής προσοχής ωφελούνται πάρα πολύ από το πειθαρχημένο περιβάλλον του judo.
«Τα παιδιά που έχουν προβλήματα συγκέντρωσης και παρακολουθήσουν μαθήματα μπορούν πραγματικά να βελτιωθούν. Έτσι οι ασκήσεις της πολεμικής τέχνης μπορούν πραγματικά να είναι θεραπευτικές καθώς μεγαλώνοντας τα παιδιά πρέπει να συγκεντρωθούν στο σχολείο ή στην εργασία», τονίζει.
Ψυχική Υγεία
Ως πολεμική τέχνη, όπως μας πληροφορεί η ειδικός, το judo εστιάζει στην οικοδόμηση του αυτοσεβασμού, του σεβασμού προς τους άλλους, συμπεριλαμβανομένων των αντιπάλων και του δασκάλου.
«Έχει τη δυνατότητα να καλλιεργεί αισθήματα εμπιστοσύνης, την αυτοπεποίθηση και την κρίση των παιδιών, ώστε να μπορούν να αναπτυχθούν ως ισορροπημένοι και συναισθηματικά υγιείς νέοι ενήλικες», αναφέρει η κ. Καϊττάνη.
Περιορίζει την Επιθετικότητα
Όπως μας πληροφορεί η κ. Καιττάνη, ο Κάιλ Πάουερς, ειδικός στο judo στο Draft Beyond and Research Papers UK, εξηγεί ότι «είναι σπάνιο τα παιδιά που ασχολούνται με το judo να εμπλακούν σε εκφοβισμό ή καυγάδες στο σχολείο. Επειδή είναι ένα άθλημα που χτίζει πειθαρχία και σεβασμό στους άλλους, οι μαθητές γνωρίζουν ότι η επιθετική συμπεριφορά δεν είναι η κατάλληλη λύση αυτοπροστασίας».
Το judo μπορεί παράλληλα να δώσει στα παιδιά μια διέξοδο για την απεριόριστη ενέργειά τους και να αποθαρρύνει τη βίαιη συμπεριφορά, όπως πολλές πολεμικές τέχνες.
Οι μαθητές του judo παρομοιάζουν την πειθαρχία που προσφέρει το άθλημα με την πειθαρχία στο στρατό, γιατί σε διδάσκει να σέβεσαι τους γύρω σου, να προσέχεις τις λεπτομέρειες και να μαθαίνεις πώς να προστατεύεις τον εαυτό σου.
Συμπερασματικά, και σύμφωνα με τον Frederic H. Thanes, εκπαιδευτή judo στο Last Minute Writing and Writinity, «όχι μόνο εστιάζει στην οικοδόμηση της φυσικής κατάστασης, αλλά βελτιώνει επίσης τη συγκέντρωση των παιδιών, αναπτύσσει θετικές στάσεις για τον αθλητισμό γενικά και αυξάνει την αυτοεκτίμηση, την αυτοπειθαρχία, τον αυτοσεβασμό και την ευγένεια προς τους άλλους», καταλήγει η ειδικός.
Της Χριστίνας Χριστοφόρου
Tags: Judo