Η σωματική δραστηριότητα συνδέεται με λιγότερο άγχος για τη γήρανση
04 Νοεμβρίου 2023, 08:00
Από το 2011, περίπου 10.000 άνθρωποι στις ΗΠΑ κλείνουν τα 65 έτη κάθε μέρα. Η γενιά των Baby Boomers και όσοι γεννήθηκαν πριν από το 1946 αποτελούν την ταχύτερα αναπτυσσόμενη ηλικιακή ομάδα των ΗΠΑ, η οποία αναμένεται να ξεπεράσει τον αριθμό των παιδιών μέχρι το 2035. Ωστόσο, αυτό η διαδικασία συνοδεύεται συχνά από το λεγόμενο «άγχος της γήρανσης».
Για να κατανοήσει πώς το άγχος της γήρανσης σχετίζεται με τη σωματική δραστηριότητα και άλλους παράγοντες, όπως η ηλικία, το φύλο, η οικογενειακή κατάσταση και το εισόδημα, μία ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τη Sarah Francis, Καθηγήτρια στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Αϊόβα, δημιούργησε μια διαδικτυακή έρευνα 142 ερωτήσεων, τις οποίες απάντησαν συμμετέχοντες μέσω του Qualtrics.
Συνολικά, 1.250 άτομα από την Ουάσιγκτον και 6 ακόμα Πολιτείες, την Αϊόβα, το Ιλινόις, το Μέριλαντ, το Ρόουντ Άιλαντ, τη Νότια Ντακότα και τη Δυτική Βιρτζίνια, απάντησαν στην έρευνα.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το μεγαλύτερο άγχος για τη γήρανση ήταν ο φόβος της απώλειας, ο οποίος ήταν μεγαλύτερος μεταξύ των ατόμων με χαμηλά εισοδήματα και εκείνων που ζούσαν μόνοι. Οι γυναίκες ηλικίας 40-49 ετών ανησυχούσαν περισσότερο για τις αλλαγές στη φυσική τους εμφάνιση σε σχέση με τους άνδρες συναδέλφους τους και τους συμμετέχοντες σε μεγαλύτερες ηλικιακές κατηγορίες.
Ενώ τα ποσοστά σωματικής δραστηριότητας ήταν χαμηλότερα σε σύγκριση με τους λευκούς ερωτηθέντες, οι Αφροαμερικανοί συμμετέχοντες είχαν συνολικά θετική στάση σχετικά με τη σωματική δραστηριότητα, ειδικά τις ασκήσεις ενδυνάμωσης.
«Ένα από τα πιο σημαντικά ευρήματα είναι ότι η υψηλότερη θετικότητα σχετικά με τη σωματική δραστηριότητα σχετίζεται με χαμηλότερο άγχος για τη γήρανση», λέει η Francis. «Ίσως αυτό οφείλεται στο ότι τα σωματικά, ψυχικά και κοινωνικά οφέλη (που απολαμβάνουν) όσοι παραμένουν δραστήριοι συμβάλλουν στη γενική ευεξία και σε μια πιο ευνοϊκή αντίληψη της διαδικασίας γήρανσης, μειώνοντας τελικά το άγχος που σχετίζεται με τη γήρανση».
Τέλος, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η άσκηση, ειδικά η προπόνηση δύναμης, βοηθά τους ηλικιωμένους να διατηρήσουν την οστική μάζα και τους μύες τους δυνατούς, να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας και να διατηρήσουν τον έλεγχο της κίνησής τους.
Υποστηρίζουν ότι τα αποτελέσματα της μελέτης «μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη εκπαιδευτικών εργαστηρίων για τον έλεγχο του άγχους της γήρανσης ενώ συζητούνται τα οφέλη για την υγεία από τη συμμετοχή στη [σωματική δραστηριότητα]».