Η παχυσαρκία κάνει κακό ακόμα και στον εγκέφαλο
19 Δεκεμβρίου 2020, 09:00
Τα παραπάνω κιλά στο σωματικό μας βάρος μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην επανασύνδεση των νευρώνων του εγκεφάλου περιορίζοντας την πλαστικότητά του, την ικανότητά του, δηλαδή, να διαμορφώνει εκ νέου τις νευρικές οδούς που βασίζονται σε νέα ερεθίσματα και εμπειρίες. Αυτό αναφέρεται σε νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας και του Πανεπιστημίου Deakin που δημοσιεύεται στο Brain Sciences.
Οι ερευνητές έκαναν μια σειρά από πειράματα σε 15 παχύσαρκους ασθενείς ηλικίας 18 έως 60 ετών και μια ισάριθμη ομάδα ελέγχου με υγιές βάρος. Τα πειράματα περιλάμβαναν διακρανιακή μαγνητική διέγερση, ώστε με τους επαναλαμβανόμενους γρήγορους παλμούς ρεύματος στον εγκέφαλο να διαπιστώσουν πόσο έντονα ανταποκρίθηκε. Η ομάδα ελέγχου κατέγραψε σημαντική νευρική δραστηριότητα ως απόκριση στη διέγερση, υποδηλώνοντας έτσι φυσιολογική απόκριση της πλαστικότητας του εγκεφάλου. Αντιθέτως, η απόκριση στην ομάδα παχυσαρκίας ήταν ελάχιστη.
Ο Δρ Brenton Hordacre από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας, έκανε λόγο για πρώτες φυσιολογικές ενδείξεις μιας σύνδεσης παχυσαρκίας και μειωμένης πλαστικότητας του εγκεφάλου. Η παχυσαρκία, η οποία προσδιορίζεται από τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ μεγαλύτερος του 30), σχετίζεται ήδη με μια σειρά από ανεπιθύμητες ενέργειες στην υγεία, συμπεριλαμβανομένου του υψηλότερου κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, μεταβολικών διαταραχών και άνοιας, ανέφερε ο Δρ Hordacre, με το νέο εύρημα της ερευνητικής του ομάδας να προστίθεται στο οπλοστάσιο για την αντιμετώπιση της επιδημίας της παχυσαρκίας.
Σύμφωνα με εκτίμηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, 650 εκατομμύρια άνθρωποι νοσούν από παχυσαρκία, με τις συνέπειες να εκφεύγουν του πεδίου της υγείας και να εισχωρούν στην οικονομία ως μια σημαντική οικονομική επιβάρυνση για τα συστήματα υγείας διεθνώς, συμπλήρωσε.