ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η ολιγόλεπτη σωματική δραστηριότητα το βράδυ οδηγεί σε καλύτερο ύπνο

22 Ιουλίου 2024, 09:00

images

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Οτάγκο ανακάλυψαν ότι λίγα λεπτά άσκησης το βράδυ, μπορούν να οδηγήσουν σε καλύτερο ύπνο. Ειδικότερα, σε μία παγκόσμια πρώτη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο BMJ Open Sport & Exercise Medicine, οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν 2 4ωρες βραδινές συνεδρίες παρέμβασης με παρατεταμένες περιόδους καθίσματος και κάθισμα που διακόπτονταν με 3λεπτα διαλείμματα δραστηριότητας κάθε μισή ώρα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, αφού οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν την παρέμβαση η οποία περιελάμβανε  τις 3λεπτες ασκήσεις, κοιμήθηκαν για 30 λεπτά περισσότερο.

Η επικεφαλής συγγραφέας Jennifer Gale, υποψήφια διδάκτορας στο Τμήμα Ανθρώπινης Διατροφής, σημειώνει ότι το να κάθεστε για μεγάλες περιόδους , σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη, καρδιαγγειακών παθήσεων και θανάτου.

«Γνωρίζουμε ότι για πολλούς από εμάς, η μεγαλύτερη περίοδος αδιάλειπτου καθίσματος, συμβαίνει στο σπίτι το βράδυ. Σε προηγούμενες μελέτες μας βρήκαμε ότι το να σηκώνεστε και να κάνετε 2-3 λεπτά άσκησης κάθε 30 λεπτά, μειώνει την ποσότητα ζάχαρης και λίπους στην κυκλοφορία του αίματός σας μετά από ένα γεύμα.

Ωστόσο, πολλές οδηγίες ύπνου μάς λένε ότι δεν πρέπει να κάνουμε μεγαλύτερες περιόδους ή άσκηση υψηλότερης έντασης τις ώρες πριν τον ύπνο, γι' αυτό θέλαμε να μάθουμε τι θα συνέβαινε αν ήσασταν δραστήριοι για πολύ λίγο και σε ελαφριά ένταση επανειλημμένα το βράδυ», δήλωσε.

Το γεγονός ότι αυτή η άσκηση είχε ως αποτέλεσμα διαρκέστερο ύπνο, είναι σημαντικό γιατί ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη διατροφή και έχει συσχετιστεί με καρδιακές παθήσεις και διαβήτη τύπου 2.

«Γνωρίζουμε ότι τα υψηλότερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια της ημέρας, προάγουν τον καλύτερο ύπνο, αλλά οι τρέχουσες συστάσεις ύπνου αποθαρρύνουν την άσκηση υψηλής έντασης πριν τον ύπνο, επειδή μπορεί να αυξήσει τη θερμοκρασία του σώματος και τον καρδιακό ρυθμό με αποτέλεσμα κακή ποιότητα ύπνου.

«Ίσως είναι καιρός να αναθεωρήσουμε αυτές τις οδηγίες, καθώς η μελέτη μας έδειξε ότι η τακτική διακοπή των μεγάλων περιόδων καθίσματος είναι μία πολλά υποσχόμενη παρέμβαση για την υγεία», καταλήγει η βασική ερευνήτρια Δρ Meredith Peddie, ανώτερη Λέκτορας στο Τμήμα Ανθρώπινης Διατροφής.

Σχετικά Άρθρα