ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η μέτρια ως έντονη σωματική άσκηση στην εφηβεία αποτρέπει τις καρδιακές παθήσεις

15 Μαΐου 2024, 09:00

images

Σε μελέτη από τη Σχολή Αθλητικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Jyväskylä και το Ινστιτούτο Βιοϊατρικής στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας, η καθιστική συμπεριφορά και η σωματική δραστηριότητα παρακολουθήθηκαν από την παιδική ηλικία, έως την εφηβεία για 8 χρόνια. Ειδικότερα, η μελέτη βασίζεται στη συνεχιζόμενη μελέτη Φυσικής Δραστηριότητας και Διατροφής στα Παιδιά (PANIC) που πραγματοποιήθηκε στο Ινστιτούτο Βιοϊατρικής του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Φινλανδίας. Η καθιστική συμπεριφορά και τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας παρακολουθήθηκαν για οκτώ χρόνια από την παιδική ηλικία, έως την εφηβεία σε 153 εφήβους. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Heart Association.

Η μελέτη έδειξε ότι οι έφηβοι που σημείωσαν υψηλά επίπεδα καθιστικής συμπεριφοράς και χαμηλά επίπεδα μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας από την παιδική ηλικία και μετά, είχαν υψηλότερο καρδιακό φόρτο εργασίας στην εφηβεία.

Ο καρδιακός φόρτος εργασίας ήταν ιδιαίτερα υψηλός σε εφήβους που συσσώρευαν χαμηλά επίπεδα έντονης σωματικής δραστηριότητας. Επιπλέον, τα υψηλά επίπεδα καθιστικής συμπεριφοράς και τα χαμηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, συσχετίστηκαν με υψηλότερο ποσοστό συνολικού σωματικού λίπους.

Το ποσοστό σωματικού λίπους, εξηγεί εν μέρει τις συσχετίσεις μεταξύ της καθιστικής συμπεριφοράς, της σωματικής δραστηριότητας και του καρδιακού φόρτου εργασίας. Η ήπια σωματική δραστηριότητα, δεν συσχετίστηκε με τον καρδιακό φόρτο εργασίας.

Τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν τη σημασία της φυσικής δραστηριότητας, ιδιαίτερα της μέτριας και έντονης δραστηριότητας, της μείωσης της καθιστικής συμπεριφοράς και της πρόληψης του υπερβολικού βάρους από την παιδική ηλικία για την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων.

«Οι νέοι περνούν 9 έως 10 ώρες την ημέρα καθιστοί», αναφέρει ο Δρ Eero Haapala από τη Σχολή Επιστημών Αθλητισμού και Υγείας στο Πανεπιστήμιο Jyväskylä, «και μόνο 1 στους 10 έφηβους σημείωσε 60 λεπτά καθημερινής μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας. Αυτά τα στοιχεία είναι ανησυχητικά».

«Τα υψηλά επίπεδα καθημερινής μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας, θα πρέπει να αποτελούν φυσιολογικό μέρος της παιδικής και εφηβικής ηλικίας, καθώς βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς, αλλά και τη γενική ευεξία», τονίζει η Haapala.

Σχετικά Άρθρα