ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η μείωση της καθιστικής ζωής μπορεί να αποτρέψει τον πόνο στην πλάτη

07 Οκτωβρίου 2024, 09:00

images

Μία νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Τουρκού στη Φινλανδία, έδειξε ότι η μείωση των ωρών κατά τις οποίες καθόμαστε καθημερινά, απέτρεψε την επιδείνωση του πόνου στην πλάτη σε διάστημα 6 μηνών. Το αποτέλεσμα ενισχύει την κατανόηση της σχέσης μεταξύ δραστηριότητας και πόνου στην πλάτη καθώς και των μηχανισμών που σχετίζονται με τον πόνο στην πλάτη.

Διαισθητικά, είναι εύκολο να σκεφτεί κανείς ότι ο περιορισμός της καθιστικής ζωής θα βοηθούσε στην καταπολέμηση του πόνου στην πλάτη, αλλά τα δεδομένα προηγούμενων ερευνών είναι περιορισμένα, σύμφωνα με το Science Daily.

Στη μελέτη από το Turku PET Center και το Ινστιτούτο UKK στη Φινλανδία, οι συμμετέχοντες μπόρεσαν να μειώσουν την ώρα που κάθονταν κατά 40 λεπτά/ημέρα, κατά μέσο όρο, κατά τη διάρκεια της 6μηνης μελέτης.

"Οι συμμετέχοντες μας ήταν ενήλικες μέσης ηλικίας, που κάθονταν πολύ, ασκούνταν ελάχιστα και είχαν πάρει κάποιο επιπλέον βάρος. Αυτοί οι παράγοντες όχι μόνο αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις αλλά και για πόνο στην πλάτη", αναφέρει ο Διδάκτωρ Ερευνητής και Φυσικοθεραπευτής Jooa Norha από το Πανεπιστήμιο του Turku στη Φινλανδία.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης πιθανούς μηχανισμούς πίσω από την πρόληψη του πόνου στην πλάτη.

«Ωστόσο, δεν καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι οι αλλαγές στον πόνο στην πλάτη σχετίζονταν με αλλαγές στην παχυσαρκία ή στον μεταβολισμό της γλυκόζης των μυών της πλάτης», σημειώνει ο Norha.

Τα άτομα με πόνο στην πλάτη έχουν υπερβολικές εναποθέσεις λίπους στους μύες της πλάτης και ο μειωμένος μεταβολισμός της γλυκόζης ή η ευαισθησία στην ινσουλίνη, μπορεί να προδιαθέτουν για πόνο.

Ωστόσο, ο πόνος στην πλάτη μπορεί να προληφθεί ή να ανακουφιστεί ακόμα και αν δεν σημειωθούν βελτιώσεις στους μύες ή στο μεταβολισμό.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μαγνητική τομογραφία (MRI) και απεικόνιση PET που βασίζεται σε ραδιενεργό ιχνηθέτη για τη μέτρηση των μυών της πλάτης.

«Αν έχετε τάση για πόνο στην πλάτη ή υπερβολικό κάθισμα και ανησυχείτε για την υγεία της πλάτης σας, μπορείτε να προσπαθήσετε να βρείτε τρόπους για να περιορίσετε το να κάθεστε στη δουλειά ή στον ελεύθερο χρόνο. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειώσετε ότι η σωματική δραστηριότητα, όπως το περπάτημα ή η πιο γρήγορη άσκηση είναι καλύτερο από το να στέκεστε απλά όρθιοι», επισημαίνει ο Norha.

Τέλος, οι ερευνητές επιθυμούν να υπενθυμίσουν ότι η εναλλαγή μεταξύ των στάσεων, είναι πιο σημαντική από την αναζήτηση της τέλειας στάσης.

Σχετικά Άρθρα