Η μείωση της άσκησης την καθιστά όλο και δυσκολότερη
03 Μαρτίου 2022, 09:00
Η λιγότερη άσκηση θα μπορούσε να απενεργοποιήσει μια ζωτική πρωτεΐνη στο σώμα, προκαλώντας περαιτέρω αδράνεια και καθιστώντας την άσκηση πιο δύσκολη, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Συγκεκριμένα, επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Leeds ανακάλυψαν ότι η απενεργοποίηση της πρωτεΐνης Piezo 1 μειώνει την πυκνότητα των τριχοειδών αγγείων που μεταφέρουν αίμα στους μύες. Αυτή η περιορισμένη ροή αίματος συνεπάγεται ότι η άσκηση γίνεται πιο δύσκολη και μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της αποτελεσματικότητάς της. Αναφέρουν, μάλιστα, ότι τα αποτελέσματα βοηθούν να ερμηνευθεί το γιατί η άσκηση γίνεται πιο δύσκολη όσο λιγότερο κάνετε. Η εργασία, με τίτλο Endothelial Piezo1, δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Investigation.Τα πειράματα διεξήχθησαν σε ποντίκια, αλλά η πρωτεΐνη Piezo1 βρίσκεται και σε ανθρώπους, υποδηλώνοντας τα ίδια αποτελέσματα.
Η επικεφαλής συγγραφέας Fiona Bartoli, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο University of Leeds' School of Medicine, δήλωσε: «Η άσκηση προστατεύει από καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη, κατάθλιψη και καρκίνο. Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι δεν ασκούνται αρκετά, για λόγους όπως ο τραυματισμός και η υπερβολική χρήση υπολογιστή που οδηγεί σε καθιστική ζωή. Αυτό τους εκθέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο ασθένειας. Παρά τις έρευνες, ο τρόπος με τον οποίο τα οφέλη της άσκησης ενεργοποιούνται, αρχικά σε μοριακό επίπεδο, παραμένει άγνωστος. Η μελέτη μας υπογραμμίζει την κρίσιμη συσχέτιση μεταξύ της φυσικής δραστηριότητας και της σωματικής απόδοσης που δημιουργεί σε αυτό το επίπεδο ο Piezo1. Το να διατηρούμε την (πρωτεΐνη) Piezo1 μας ενεργή με την άσκηση μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας για τη σωματική απόδοση και την υγεία μας».
Κατά τη διάρκεια του πειράματος, οι επιστήμονες συνέκριναν δύο ομάδες ποντικών -μια ομάδα ελέγχου και μια ομάδα των οποίων τα επίπεδα Piezo1 είχαν διαταραχθεί για 10 εβδομάδες-. Το πείραμα έγινε με την παρατήρηση δραστηριότητας βάδισης, αναρρίχησης και τρεξίματος, με τα ποντίκια Piezo1 να παρουσιάζουν εντυπωσιακή μείωση στα επίπεδα άσκησης. Αυτό υποδηλώνει έναν σημαντικό ρόλο της Piezo1 στη διατήρηση της κανονικής φυσικής δραστηριότητας.
Οι ερευνητές εξέτασαν εάν τα ποντίκια ενδιαφέρονταν λιγότερο για την άσκηση, αλλά δεν βρήκαν διαφορές στην ποσότητα ή τη διάρκεια της άσκησης μεταξύ των δύο ομάδων. Αντίθετα, υπήρχαν λιγότερες στροφές του τροχού ανά περίοδο άσκησης και πιο αργή ταχύτητα τρεξίματος, υποδηλώνοντας μειωμένη ικανότητα άσκησης, χωρίς μικρότερη επιθυμία.
Ο επιβλέπων συγγραφέας και καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Leeds, David Beech, δήλωσε: «Η εργασία μας ρίχνει νέο φως στον τρόπο με τον οποίο ο ρόλος της Piezo1 στα αιμοφόρα αγγεία συνδέεται με τη σωματική δραστηριότητα. Πολλά ήταν ήδη γνωστά για το ρόλο του στην ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων. Αλλά πολύ λιγότερα ήταν γνωστά για τη συμβολή της στη συντήρηση των αγγείων σε ενήλικες. «Η ανακάλυψή μας παρέχει επίσης την ευκαιρία να σκεφτούμε πώς η απώλεια μυϊκής λειτουργίας θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με νέους τρόπους: Εάν ενεργοποιήσουμε την Piezo1, αυτό μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της ικανότητας άσκησης».