Η καθιστική ζωή είναι μια σύγχρονη "ασθένεια"
25 Οκτωβρίου 2020, 08:00
Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι περνάμε 9,5 ώρες την ημέρα καθισμένοι, γεγονός που σημαίνει ότι περνάμε το 75% του χρόνου μας αδρανείς. Το αποτέλεσμα είναι ότι αλλάζει το σώμα μας αφού «το σώμα μας κάνει ό,τι μπορεί για να έχουμε το είδος του σώματος που χρειαζόμαστε».
Υπάρχουν στον πλανήτη περισσότερες από 60 δισεκατομμύρια καρέκλες, σύμφωνα με τον Βάιμπαρ Κρέγκαν Ράιντ, συγγραφέα του βιβλίου «Primate Change, How the world we made is remaking us». Και σαν να μην έφτανε αυτό, η πανδημία χειροτέρεψε την κατάσταση με εργασία από το σπίτι, φόβο ή απαγόρευση να πάμε στο γυμναστήριο και κατάθλιψη...
Αλλά το ανθρώπινο σώμα δεν είναι φτιαγμένο να κάθεται το 75% της διάρκεια της ημέρας. Έχει φτιαχτεί να περπατάει και να στέκεται όρθιο. να ξαπλώνει 8 ώρες την ημέρα και να κάθεται άλλες 2-3 το πολύ. Μελέτη που διεξήχθη το 2012 συνέλεξε τα δεδομένα από τις συνήθειες 7.813 γυναικών. Όπως διαπιστώθηκε, εκείνες που κάθονταν δέκα ώρες την ημέρα είχαν μικρότερα τελομερή, τα οποία αποτελούν δείκτη της γήρανσης των κυττάρων. Η καθιστική ζωή, ήταν το συμπέρασμα, είχε γεράσει αυτές τις γυναίκες κατά οκτώ χρόνια.
Οι επιπτώσεις στην Υγεία
Η καθιστική ζωή οδηγεί σε χαλάρωση κι εξασθένηση των μυών στους μηρούς, τους γλουτούς και τους γοφούς. Οι μύες αυτοί παίζουν σημαντικό ρόλο στη σταθεροποίηση του σώματος στο περπάτημα και σε άλλες δραστηριότητες.
Επίσης η καθιστική ζωή οδηγεί σε μείωση της λειτουργίας του μεταβολισμού και όσο λιγότερες θερμίδες καίμε, τόσο πιο πιθανό είναι να παχύνουμε. Δεν είναι τυχαίο που η καθιστική ζωή συνδέεται με την παχυσαρκία.
'Έρευνες έδειξαν πως τα παχύσαρκα άτομα κάθονται κατά μέσο όρο 2 ώρες παραπάνω σε σχέση με άτομα που έχουν φυσιολογικό βάρος. Και το θέμα των περιττών κιλών και της καθιστικής ζωής είναι φαύλος κύκλος. Όσο πιο πολλά περιττά κιλά κάποιος έχει τόσο πιο πολύ δυσκολεύεται να περπατάει ή να κάνει σωματική δραστηριότητα, πράγμα που οδηγεί σε λιγότερη ορθοστασία, λιγότερο περπάτημα, λιγότερες δουλειές και εργασίες που απαιτούν κίνηση και κατ’ επέκταση λιγότερες καύσεις.
Για να ανατραπεί η κατάσταση, οι ειδικοί συνιστούν καθημερινό περπάτημα μία ώρα και με κάθε ευκαιρία να σηκωνόμαστε από τις πολυθρόνες όταν βρισκόμαστε σπίτι για να κάνουμε οικιακές εργασίες, κηπουρική, μαστορέματα ή και να χορέψουμε με τα παιδιά και τον σύντροφό μας. Πάντως το συνεχές κάθισμα είναι επιζήμιο για την υγεία μας και πρέπει να το περιορίσουμε στο ελάχιστο.
Tags: fit, Fitness, Άσκηση, άσκηση και ασθένειες, καθιστική ζωή