ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

H εντατική άσκηση του Σαββατοκύριακου έχει τα ίδια οφέλη με την ήπια καθημερινή

04 September 2024, 09:00

images

Οι «πολεμιστές του Σαββατοκύριακου» σε ό,τι αφορά την άσκηση, μπορεί να αποκομίζουν παρόμοια οφέλη για την υγεία του εγκεφάλου με εκείνους που ασκούνται τακτικά μέσα στη εβδομάδα. Νέα μελέτη δείχνει ότι όσοι προτιμούν να ασκούνται το Σαββατοκύριακο (weekend warriors) και ολοκληρώνουν το μεγαλύτερο μέρος της άσκησής τους σε 1 έως 2 ημέρες μέσα στην εβδομάδα, μπορεί να αποκομίσουν παρόμοια γνωστικά οφέλη - όπως χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας και Νόσου Πάρκινσον - με εκείνους που ασκούνται πιο τακτικά.

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι η συμμετοχή σε μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα (MVPA) για τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα, σχετίζεται με σημαντικά οφέλη για την υγεία. Για πολλούς, ωστόσο, είναι δύσκολο να βρουν χρόνο για άσκηση κατά τη διάρκεια μιας πολυάσχολης εβδομάδας.

Τώρα, μία μεγάλη μελέτη παρατήρησης που δημοσιεύτηκε στο Nature Aging, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι, όταν η πλειονότητα της σωματικής δραστηριότητας λαμβάνει χώρα  2 ημέρες την εβδομάδα - το Σαββατοκύριακο, για παράδειγμα – τα άτομα αποκομίζουν τα ίδια οφέλη για την υγεία, ιδιαίτερα στον τομέα της υγείας του εγκεφάλου.

Ειδικότερα, η έρευνα διεξήχθη από ερευνητές στην Κίνα, οι οποίοι ανέλυσαν δεδομένα από 75.629 άτομα στη βιοτράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων, ήταν τα 62 έτη. Ένα μοναδικό χαρακτηριστικό της μελέτης, ήταν ότι περίπου 100.000 από τους συμμετέχοντες φορούσαν ιχνηλάτες φυσικής κατάστασης, οι οποίοι παρείχαν στους ερευνητές αντικειμενικές μετρήσεις των επιπέδων δραστηριότητας.

Οι συγγραφείς της μελέτης χώρισαν τα άτομα σε τρεις ομάδες:

-  Ανενεργά άτομα που δεν πληρούσαν τα συνιστώμενα 150 λεπτά MVPA την εβδομάδα.

- Τακτικά δραστήρια άτομα που κατανέμουν ομοιόμορφα τα 150 λεπτά MVPA στο διάστημα της 1 εβδομάδας.

- Πολεμιστές του Σαββατοκύριακου που πραγματοποίησαν περισσότερο από το 50% της MVPA τους σε 1 ή 2 ημέρες και το υπόλοιπο 50% καθ’ όλη την εβδομάδα.

Ο Paul Arciero, MS, DPE, Καθηγητής του Τμήματος Υγείας και Ανθρώπινων Φυσιολογικών Επιστημών στο Skidmore College, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, είπε ότι το σώμα μας λειτουργεί καλύτερα όταν κινούμαστε καθημερινά, κάνοντας διάφορες δραστηριότητες όπως το να ανεβαίνουμε τις σκάλες ή να περπατάμε. Σημείωσε ότι είναι σημαντικό να αφήνουμε το σώμα να ανακάμψει μετά από ασκήσεις μέτριας έως έντονης έντασης.

Ως εκ τούτου, είπε, ενώ «η προσέγγιση του πολεμιστή του Σαββατοκύριακου μπορεί να είναι ιδανική για άτομα που δεν μπορούν να εντάξουν τη MVPA στη ρουτίνα τους, θα πρέπει να επιδιώκουν απλώς να είναι γενικά ενεργοί 5 ημέρες την εβδομάδα και στη συνέχεια να πιέζονται λίγο περισσότερο το Σαββατοκύριακο».

Σχετικά Άρθρα