ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η άσκηση το πρωί και το βράδυ βοηθάει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου

13 Νοεμβρίου 2024, 10:00

images

Η τακτική σωματική δραστηριότητα βελτιώνει τη γενική υγεία και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη πλήθους ασθενειών και παθήσεων. Ωστόσο, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), λιγότερο από το ¼ των ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες τηρούσαν τις συνιστώμενες οδηγίες, τόσο για τις αερόβιες ασκήσεις, όσο και για δραστηριότητες μυϊκής ενδυνάμωσης. Το ποσοστό αυτό μειωνόταν όσο αυξανόταν η ηλικία.

Ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου, ο οποίος αυξάνεται όσο μεγαλώνουμε, μπορεί επίσης να επηρεαστεί από τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας. Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι υψηλότερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, μειώνουν τον κίνδυνο για καρκίνους της ουροδόχου κύστης, του μαστού, του παχέος εντέρου, του ενδομητρίου, του οισοφάγου και του στομάχου και ορισμένες ενδείξεις ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρκίνους του πνεύμονα, των ωοθηκών, του παγκρέατος, των νεφρών και του προστάτη.

Για παράδειγμα, μεγάλη μελέτη οδήγησε στο συμπέρασμα ότι υψηλότερα επίπεδα άσκησης - ισοδύναμα με 2,5-5 ώρες μέτριας έντασης δραστηριότητας την εβδομάδα - συσχετίστηκαν με χαμηλότερο κίνδυνο πολλών διαφορετικών ειδών καρκίνων, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του ήπατος και του καρκίνου του παχέος εντέρου στους άνδρες και τον καρκίνο του μαστού στις γυναίκες.

Έτσι, η αυξημένη σωματική δραστηριότητα συνολικά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου, αλλά θα μπορούσε η ώρα της ημέρας κατά την οποία ασκείστε να επιδρά επίσης στη μείωση αυτή;

Μία νέα μελέτη, που χρησιμοποιεί δεδομένα από τη UK Biobank, δείχνει ότι η άσκηση το πρωί και το βράδυ μπορεί να έχει καλύτερα αποτελέσματα σε ό,τι αφορά τη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου. Η μελέτη, με επικεφαλής ειδικούς από το Πανεπιστήμιο του Ρέγκενσμπουργκ, στη Γερμανία, δημοσιεύεται στο BMC Medicine.

Οι ερευνητές παρακολουθούσαν σε 24ωρη βάση 86.252 άτομα ηλικίας 42-79 ετών από τη UK Biobank. Όλοι οι συμμετέχοντες φορούσαν ένα επιταχυνσιόμετρο το οποίο φορούσαν στον καρπό συνεχώς για 7 ημέρες. Μετά από 7 ημέρες, επέστρεψαν τη συσκευή στο συντονιστικό κέντρο για ανάλυση.

Αυτή η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα οφέλη της άσκησης νωρίς το πρωί και το βράδυ ήταν μεγαλύτερα από τα οφέλη της συνολικής φυσικής δραστηριότητας. Οι συγγραφείς προτείνουν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι σημαίνει ότι οι άνθρωποι έχουν περισσότερο ενεργό χρόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

«Είναι γνωστό ότι η άσκηση έχει αντιφλεγμονώδη δράση που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου. Λίγα, ωστόσο, είναι γνωστά για το χρονοδιάγραμμα της άσκησης και για το εάν οι ημερήσιες παραλλαγές επηρεάζουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. 

Αυτή η μελέτη χρησιμοποιεί νέα μεθοδολογία που έχει τόσο δυνατά σημεία όσο και περιορισμούς. Παρόλο που παρέχει καλύτερη κατανόηση των διακυμάνσεων του χρόνου, δεν καταγράφει πολλές άλλες πτυχές της άσκησης – την ένταση, τον τύπο (αερόβια έναντι της αναερόβιας) ή το ιστορικό προηγούμενης σωματικής δραστηριότητας σε αυτά τα άτομα», δήλωσε ο Anton Bilchik, MD, PhD, ογκολόγος, επικεφαλής ιατρικής και Διευθυντής του Γαστρεντερικού και Ηπατοχολικού Προγράμματος στο Providence Saint John's Cancer Institute στη Σάντα Μόνικα.

Σχετικά Άρθρα